Pyszna rolada jabłkowa


Jabłka to owoce, chyba najczęściej wykorzystywane w pieczeniu ciast. Oprócz popularnych szarlotek możemy także upiec z nimi pyszną roladę. Niektórzy unikają pieczenia rolad obawiając się, że nie poradzą sobie z ich zwijaniem. Warto jednak spróbować takiego wypieku, a z pewnością urozmaici on nasze pieczenie ciast z jabłkami. Rolada jabłkowa to ciekawie wyglądające ciasto, które także wspaniale smakuje. Wbrew pozorom może być ono szybkie i łatwe do wykonania. Możemy na kilka sposobów zrobić to ciasto. Jednym z nich jest oddzielne pieczenie ciasta biszkoptowego, a osobno przygotowanie masy jabłkowej. Po upieczeniu ciasta, zwinięciu go w roladę trzeba następnie bardzo delikatnie ją rozwijać i powoli jednomiernie smarować masą jabłkową. Według mnie wymaga to nieco więcej kunsztu i wprawy, aby podczas smarowania nie pokruszyć ciasta. Dla mnie najprostsza w wykonaniu jest rolada, którą piecze się razem z jabłkami, a później dopiero zwija. Opiszę, więc zatem jak upiec taką pyszną i prostą w wykonaniu roladę jabłkową. Około 5 średnich jabłek obieramy i kroimy w kostkę lub talarki. Jabłka rozkładamy na wyłożoną papierem do pieczenia kwadratową formę. Obficie posypujemy je cynamonem, a jeżeli są kwaśne możemy je też wcześniej lekko posypać cukrem. W tym czasie robimy ciasto biszkoptowe. Rozdzielamy 5 jajek, białka ubijamy na sztywną pianę z szklanką cukru a następnie z żółtkami. Do masy dodajemy przesianą szklankę mąki z łyżeczką proszku do pieczenia delikatnie mieszając łączymy składniki na jednolitą pulchną masę. Tak przygotowane ciasto biszkoptowe wlewamy do foremki na ułożone wcześniej jabłka i pieczemy je około 30 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Upieczone ciasto z jabłkami wykładamy na ściereczkę odwracając blaszkę, zdejmujemy papier i delikatnie zwijamy ciasto jabłkami do środka. Przykrywamy ściereczką a po ostudzeniu posypujemy roladę z jabłkami cukrem pudrem. Jest to oczywiście tylko jedna z wielu propozycji na tą pyszną roladę jabłkową, którą sami łatwo możemy upiec, a którą ja osobiście polecam.                          

Komentarze