Jabłka to owoce, chyba
najczęściej wykorzystywane w pieczeniu ciast. Oprócz popularnych szarlotek
możemy także upiec z nimi pyszną roladę. Niektórzy unikają pieczenia rolad
obawiając się, że nie poradzą sobie z ich zwijaniem. Warto jednak spróbować
takiego wypieku, a z pewnością urozmaici on nasze pieczenie ciast z jabłkami. Rolada
jabłkowa to ciekawie wyglądające ciasto, które także wspaniale smakuje. Wbrew
pozorom może być ono szybkie i łatwe do wykonania. Możemy na kilka sposobów
zrobić to ciasto. Jednym z nich jest oddzielne pieczenie ciasta biszkoptowego,
a osobno przygotowanie masy jabłkowej. Po upieczeniu ciasta, zwinięciu go w
roladę trzeba następnie bardzo delikatnie ją rozwijać i powoli jednomiernie
smarować masą jabłkową. Według mnie wymaga to nieco więcej kunsztu i wprawy, aby
podczas smarowania nie pokruszyć ciasta. Dla mnie najprostsza w wykonaniu jest
rolada, którą piecze się razem z jabłkami, a później dopiero zwija. Opiszę,
więc zatem jak upiec taką pyszną i prostą w wykonaniu roladę jabłkową. Około 5
średnich jabłek obieramy i kroimy w kostkę lub talarki. Jabłka rozkładamy na
wyłożoną papierem do pieczenia kwadratową formę. Obficie posypujemy je
cynamonem, a jeżeli są kwaśne możemy je też wcześniej lekko posypać cukrem. W
tym czasie robimy ciasto biszkoptowe. Rozdzielamy 5 jajek, białka ubijamy na
sztywną pianę z szklanką cukru a następnie z żółtkami. Do masy dodajemy
przesianą szklankę mąki z łyżeczką proszku do pieczenia delikatnie mieszając
łączymy składniki na jednolitą pulchną masę. Tak przygotowane ciasto
biszkoptowe wlewamy do foremki na ułożone wcześniej jabłka i pieczemy je około
30 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Upieczone ciasto z jabłkami
wykładamy na ściereczkę odwracając blaszkę, zdejmujemy papier i delikatnie
zwijamy ciasto jabłkami do środka. Przykrywamy ściereczką a po ostudzeniu
posypujemy roladę z jabłkami cukrem pudrem. Jest to oczywiście tylko jedna z
wielu propozycji na tą pyszną roladę jabłkową, którą sami łatwo możemy upiec, a
którą ja osobiście polecam.
Komentarze
Prześlij komentarz