Pyszna rolada jabłkowa

Dobre, bo polskie jabłka, ulokowane w cieście biszkoptowym, to idealny zestaw na niedzielne popołudnie. Jeżeli chwilowo znudzą nam się szarlotki i podobne ciasta, a chcielibyśmy w inny sposób wykorzystać ten dar natury, to rolada nada się do tego celu znakomicie. Rolada to zresztą doskonały schowek na mak, kremy i inne owoce, które w piękny sposób prezentują się w zawiniętym cieście.

Składniki:
5 jaj, 5 łyżek cukru, 5 łyżek mąki pszennej, kilogram jabłek, cynamon, ewentualnie opakowanie galaretki

Wykonanie:
Jabłka obrać, zetrzeć na większych oczkach i podsmażyć przez kilka minut, dodając cynamon trochę cukru i ewentualnie galaretkę.
Żółtka utrzeć z cukrem na gładką i puszystą masę, a z białek ubić sztywną pianę. Do żółtek dodawać partiami pianę, mąkę i lekko wymieszać. Ciasto umieścić w płaskiej formie, wyłożonej papierem do pieczenia i rozsmarować. Powinno mieć grubość około 1,5 centymetra. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Upieczony placek wyłożyć na ściereczkę, odwracając dnem do góry i ściągnąć papier. Ciasto zwinąć lekko za pomocą ściereczki. Odstawić na chwilę do przestygnięcia, następnie rozwinąć, wyłożyć wystudzone jabłka i ponownie za pomocą ściereczki zwinąć. Odstawić do stężenia. Po tym czasie zdjąć ściereczkę, a roladę obsypać cukrem pudrem i pokroić w skośne kawałki.

Jest jeszcze inny, ciekawy pomysł na przygotowanie rolady. Można na uprzednio przygotowaną formę wyłożyć pokrojone jabłka i wylanie na nie ciasto. Po upieczeniu i wyłożeniu z formy, tak samo za pomocą ściereczki, należy zrolować ciasto. Delikatny biszkopt, jabłkowe nadzienie i mamy doskonały deser, idealny na każdą okazję.

Komentarze