Dobre, bo polskie jabłka,
ulokowane w cieście biszkoptowym, to idealny zestaw na niedzielne popołudnie.
Jeżeli chwilowo znudzą nam się szarlotki i podobne ciasta, a chcielibyśmy w
inny sposób wykorzystać ten dar natury, to rolada nada się do tego celu znakomicie.
Rolada to zresztą doskonały schowek na mak, kremy i inne owoce, które w piękny
sposób prezentują się w zawiniętym cieście.
Składniki:
5 jaj, 5 łyżek cukru, 5 łyżek mąki
pszennej, kilogram jabłek, cynamon, ewentualnie opakowanie galaretki
Wykonanie:
Jabłka obrać, zetrzeć na większych
oczkach i podsmażyć przez kilka minut, dodając cynamon trochę cukru i
ewentualnie galaretkę.
Żółtka utrzeć z cukrem na gładką i
puszystą masę, a z białek ubić sztywną pianę. Do żółtek dodawać partiami pianę,
mąkę i lekko wymieszać. Ciasto umieścić w płaskiej formie, wyłożonej papierem
do pieczenia i rozsmarować. Powinno mieć grubość około 1,5 centymetra.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 15
minut. Upieczony placek wyłożyć na ściereczkę, odwracając dnem do góry i ściągnąć
papier. Ciasto zwinąć lekko za pomocą ściereczki. Odstawić na chwilę do
przestygnięcia, następnie rozwinąć, wyłożyć wystudzone jabłka i ponownie za
pomocą ściereczki zwinąć. Odstawić do stężenia. Po tym czasie zdjąć ściereczkę,
a roladę obsypać cukrem pudrem i pokroić w skośne kawałki.
Jest jeszcze inny, ciekawy
pomysł na przygotowanie rolady. Można na uprzednio przygotowaną formę wyłożyć
pokrojone jabłka i wylanie na nie ciasto. Po upieczeniu i wyłożeniu z formy,
tak samo za pomocą ściereczki, należy zrolować ciasto. Delikatny biszkopt,
jabłkowe nadzienie i mamy doskonały deser, idealny na każdą okazję.
Komentarze
Prześlij komentarz