Przepis na chleb pełnoziarnisty z dynią


Bardzo zdrowy i smaczny chleb pełnoziarnisty na śniadanie to znakomity początek dnia. Ten klasyczny rodzaj pieczywa możemy uatrakcyjnić i wzbogacić w cenne witaminy oraz minerały dodając do pieczenia ciasta pestki dyni.
Oto bardzo prosty w wykonaniu przepis na chleb pełnoziarnisty z dodatkiem pestek dyni.
Składniki na chleb pełnoziarnisty:
500 gramów mąki pełnoziarnistej, 4 łyżki płatków owsianych, 0,5 litra ciepłej wody, 25 gramów świeżych drożdży, 0,5 łyżki soli, 0,5 łyżki cukru, 5 łyżek pestek dyni.
Wykonanie chleba:
Do miski dajemy drożdże, cukier, sól zalewamy odrobiną ciepłej wody i rozcieramy. Następnie dodajemy płatki owsiane i zalewamy resztą wody. Po około 10 minutach dodajemy3/4 mąki pełnoziarnistej oraz pestki dyni i dokładnie mieszamy, dokładamy pozostałą mąkę i ponownie mieszamy i zagniatamy. Możemy także przed pieczeniem ciasta pestki dyni lekko podrumienić na suchej patelni, dadzą one wtedy niezwykle wyjątkowy zapach chleba. Wykładamy ciasto do posmarowanej foremki pieczemy ciasto przez około godzinę w temperaturze 190 stopni.
Zupełnie inną wersją pieczywa z dynią może być chleb ze świeżą dynią lub puree z dyni. Można przygotować taki chleb pełnoziarnisty dyniowy jesienią, kiedy to mamy do dyspozycji świeże warzywa. Oto prosty przepis na taki właśnie chleb.
Składniki na chleb pełnoziarnisty ze świeżą dynią:
500 gramów mąki pełnoziarnistej, saszetka drożdży instant, 10 gramów soli, 400 ml wody, 200 gramów dyni (twardy żółty środek warzywa).
Wykonanie chleba z dynią:
Dynie ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Mąkę, drożdże, wodę, sól oraz dynię wsypujemy do miski i mieszamy. Powoli i bardzo dokładnie wyrabiamy wszystkie składniki na gęste ciasto i odkładamy je do wyrośnięcia na dwie godziny w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto przekładamy do posmarowanej wcześniej foremki. Przed pieczeniem ciasta można też posypać je po wierzchu pestkami dyni. Pieczemy ciasto przez około godzinę w temperaturze 190 stopni.
Pyszny chleb pełnoziarnisty z dynią zarówno tą świeżą, jak i z pestkami dyni szczególnie świeżo pieczony chrupiący a nade wszystko wspaniale pachnący to idealny chleb na zdrowe smaczne śniadanie.        

Komentarze