Przepis na chleb pełnoziarnisty z dynią


  Moda na zdrowe pieczywo trwa w pełni. A chleb pełnoziarnisty jest właśnie z kategorii tego pieczywa. Chleb ten jest szybko syty i nie potrzeba dużo go spożywać. Jeżeli dodamy do tego chleba dodatek, jakim jest dynia to mamy już nie tylko zdrowo, ale i smacznie. Zaproponuje dzisiaj wam przepis na chleb pełnoziarnisty z dodatkiem gotowanej dyni. Składników wystarczy na zrobienie 3 foremek ciasta. Także starczy nam na trochę dłużej lub też dla większej ilości osób. Nasze ciasto będzie zakwaszane metodą trzy stopniową i mam nadzieję, że tak jak u mnie uda się wam ten proces zamknąć w przedziale czasowym od 22 do 24 godzin.
Składniki:
- 60 g zakwasu z mąki żytniej razowej;
- 16 dag mąki pszennej pełnoziarnistej;
- 16 dag wody ( ok. 2/3 szklanki wody); 
  Składniki te dokładnie mieszamy ze sobą i pozostawiamy na 6-7 godzin.
Po tym czasie do naszego ciasta dodajemy 160 g mąki pszennej pełnoziarnistej oraz 160g wody i mieszamy ze sobą a następnie pozostawiamy to na 13-14 godzin. Po upływie tego czasu do naszego ciasta dodajemy 160 g mąki pszennej pełnoziarnistej oraz 160g wody i mieszamy pozostawiając ciasto na 2-3 godziny.
  Przejdziemy teraz do etapu zrobienia ciasta właściwego. Potrzebować będziemy:
- 1020g ciasta zakwaszonego;
- 35 dag dyni ugotowanej i zmiksowanej;
- 23 dag mleka z solą;
- 52 dag mąki pszennej pełnoziarnistej
- 20 dag mąki pszennej białej
- Ziarna dyni, która została uprażona na suchej patelni
- ziarna ze świeżej dyni
  Do naszego ciasta zakwaszonego dodamy zmiksowaną dynię a następnie mieszamy. Potem dosypiemy mąkę i wlewamy mleko wymieszane z solą i mieszamy to.
Potem całość wyrabiamy. Sposób wyrabiani i mieszania tego jest już dobrowolny.
Pod koniec wyrabiania dodajemy pestki dyni i łączymy z ciastem. Odstawiamy nasze ciasto na około 30 minut. W międzyczasie, żeby nie tracić czasu smarujemy nasze foremki, posypujemy mąką. Następnie wykładamy ciasto do foremek, wygładzamy, smarujemy rozbełtanym jajkiem, przykrywamy do wyrośnięcia. Po około godzinie wyrastania w naszych foremkach wkładamy do piekarnika na około 1.5 godziny. Początkowo piekarnik ustawiamy na 230 stopni Celsjusza i miarowo skręcamy do 180 stopni, pieczemy w sumie przez około 50 minut. Po tym czasie wykładamy nasz chleb pełnoziarnisty z dynią z piekarnika. I tym o to sposobem mamy świeżo upieczony chleb pełnoziarnisty, który jest nie tylko przepyszny, ale również zdrowy i syty.
  Powodzenia w pieczeniu i smacznego!

Komentarze