Moda na zdrowe pieczywo trwa w pełni. A chleb pełnoziarnisty
jest właśnie z kategorii tego pieczywa. Chleb ten jest szybko syty i nie
potrzeba dużo go spożywać. Jeżeli dodamy do tego chleba dodatek, jakim jest
dynia to mamy już nie tylko zdrowo, ale i smacznie. Zaproponuje dzisiaj wam
przepis na chleb pełnoziarnisty z dodatkiem gotowanej dyni. Składników
wystarczy na zrobienie 3 foremek ciasta. Także starczy nam na trochę dłużej lub
też dla większej ilości osób. Nasze ciasto będzie zakwaszane metodą trzy stopniową
i mam nadzieję, że tak jak u mnie uda się wam ten proces zamknąć w przedziale
czasowym od 22 do 24 godzin.
Składniki:
- 60 g zakwasu z mąki żytniej razowej;
- 16 dag mąki pszennej pełnoziarnistej;
- 16 dag wody ( ok. 2/3 szklanki wody);
Składniki te dokładnie
mieszamy ze sobą i pozostawiamy na 6-7 godzin.
Po tym czasie do naszego ciasta dodajemy 160 g mąki pszennej
pełnoziarnistej oraz 160g wody i mieszamy ze sobą a następnie pozostawiamy to
na 13-14 godzin. Po upływie tego czasu do naszego ciasta dodajemy 160 g mąki
pszennej pełnoziarnistej oraz 160g wody i mieszamy pozostawiając ciasto na 2-3
godziny.
Przejdziemy teraz do
etapu zrobienia ciasta właściwego. Potrzebować będziemy:
- 1020g ciasta zakwaszonego;
- 35 dag dyni ugotowanej i zmiksowanej;
- 23 dag mleka z solą;
- 52 dag mąki pszennej pełnoziarnistej
- 20 dag mąki pszennej białej
- Ziarna dyni, która została uprażona na suchej patelni
- ziarna ze świeżej dyni
Do naszego ciasta zakwaszonego dodamy zmiksowaną dynię a
następnie mieszamy. Potem dosypiemy mąkę i wlewamy mleko wymieszane z solą i
mieszamy to.
Potem całość wyrabiamy. Sposób wyrabiani i mieszania tego
jest już dobrowolny.
Pod koniec wyrabiania dodajemy pestki dyni i łączymy z
ciastem. Odstawiamy nasze ciasto na około 30 minut. W międzyczasie, żeby nie
tracić czasu smarujemy nasze foremki, posypujemy mąką. Następnie wykładamy
ciasto do foremek, wygładzamy, smarujemy rozbełtanym jajkiem, przykrywamy do
wyrośnięcia. Po około godzinie wyrastania w naszych foremkach wkładamy do
piekarnika na około 1.5 godziny. Początkowo piekarnik ustawiamy na 230 stopni
Celsjusza i miarowo skręcamy do 180 stopni, pieczemy w sumie przez około 50
minut. Po tym czasie wykładamy nasz chleb pełnoziarnisty z dynią z piekarnika.
I tym o to sposobem mamy świeżo upieczony chleb pełnoziarnisty, który jest nie
tylko przepyszny, ale również zdrowy i syty.
Powodzenia w pieczeniu i smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz