Przepis na chleb pełnoziarnisty z dynią

Chleby z typowej mąki pszennej, mają ostatnimi czasy opinie tych nie do końca zdrowych. Nie znaczy to jednak, że taką mąkę należy całkowicie wykluczyć. Można ją ewentualnie zamienić na pełnoziarnistą, która również posiada dużo cennych wartości odżywczych. Poniżej propozycja na chleb, właśnie z tego typu mąki.

Składniki:
500 g mąki pszennej razowej 2000, 25 g świeżych drożdży, 300 ml letniej wody, odrobina cukru, łyżeczka miodu, płaska łyżka soli, 30 g pestek z dyni

Wykonanie:
Przygotować rozczyn. Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie, dodać dwie łyżki dowolnej mąki pszennej i odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiać do miski, następnie dodać sól, rozczyn, miód i pestki z dyni. Wszystko wyrabiać do uzyskania gładkiej i elastycznej konsystencji. Jeżeli ciasto jest zbyt kleiste, można je obsypać odrobiną mąki. Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć ścierką i pozostawić na kilkanaście minut w ciepłym miejscu. Po tym czasie z ciasta uformować bochenek i przełożyć go do przygotowanej keksówki. Keksówkę z ciastem przykryć i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia. Gdy będzie gotowe, zwilżyć wierzch wodą i posypać pestkami z dyni. Pieczenie chleba powinno odbywać się w uprzednio nagrzanym do 220 stopni piekarniku. W takiej temperaturze piec przez około 30 - 35 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremki i wystudzić.

Chleb z dynią to nie tylko pestki ulokowane w chlebie i na jego wierzchu. Innym sposobem wykorzystania dyni jest zrobienie z niej puree i dodanie na wstępnym etapie do ciasta chlebowego. Niezależnie od sposobu podania, dynia wzbogaci smak pełnoziarnistego chleba, podwajając jego zdrowotne wartości.

Komentarze