Chleby z typowej mąki pszennej,
mają ostatnimi czasy opinie tych nie do końca zdrowych. Nie znaczy to
jednak, że taką mąkę należy całkowicie wykluczyć. Można ją ewentualnie zamienić
na pełnoziarnistą, która również posiada dużo cennych wartości odżywczych.
Poniżej propozycja na chleb, właśnie z tego typu mąki.
Składniki:
500 g mąki pszennej razowej 2000, 25 g świeżych drożdży, 300 ml letniej
wody, odrobina cukru, łyżeczka miodu, płaska łyżka soli, 30 g pestek
z dyni
Wykonanie:
Przygotować rozczyn. Drożdże i cukier
rozpuścić w wodzie, dodać dwie łyżki dowolnej mąki pszennej i odstawić na
około 15 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiać do miski, następnie dodać sól,
rozczyn, miód i pestki z dyni. Wszystko wyrabiać do uzyskania gładkiej i
elastycznej konsystencji. Jeżeli ciasto jest zbyt kleiste, można je obsypać
odrobiną mąki. Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć ścierką i pozostawić
na kilkanaście minut w ciepłym miejscu. Po tym czasie z ciasta uformować
bochenek i przełożyć go do przygotowanej keksówki. Keksówkę z ciastem
przykryć i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia. Gdy będzie gotowe, zwilżyć
wierzch wodą i posypać pestkami z dyni. Pieczenie chleba powinno odbywać się
w uprzednio nagrzanym do 220 stopni piekarniku. W takiej temperaturze piec
przez około 30 - 35 minut. Upieczony chleb wyjąć
z foremki i wystudzić.
Chleb z dynią to nie tylko pestki ulokowane w chlebie i na
jego wierzchu. Innym sposobem wykorzystania dyni jest zrobienie z niej puree i
dodanie na wstępnym etapie do ciasta chlebowego. Niezależnie od sposobu
podania, dynia wzbogaci smak pełnoziarnistego chleba, podwajając jego zdrowotne
wartości.
Komentarze
Prześlij komentarz