O tym, że ciasta z jabłkami są zawsze
na czasie i pasują na każdą okazję nie trzeba nikogo specjalnie przekonywać.
Większość z nas uwielbia wszelkiego rodzaju pieczone ciasta z jabłkami. Na
kruchym, czy półkruchym cieście, drożdżowe, francuskie, czy ucierane wszystkie są
bardzo smaczne. Mimo, że każdy z nas zazwyczaj ma swoje bardziej lub mniej
lubiane ciasto z jabłkami to zawsze warto spróbować zrobić jeszcze jakieś inne.
Przepisów na te wypieki jest niezliczona ilość. Ja podam dzisiaj bardzo stary przepis
na dobre pieczone ciasto z masą jabłkową. Takie właśnie ciasto piekła jeszcze
moja babcia, (choć bez dodatku galaretki) i do tej pory nadal często gości ono
w moim domu w niedzielne popołudnie. Jego przygotowanie, co prawda zajmie
troszeczkę więcej czasu, niż zrobienie najprostszej, tradycyjnej szarlotki z
cynamonem, ale efektem za to będzie pyszny deser. Piecze się trzy placki na amoniaku,
a z jabłek robi się masę, którą to później się je przekłada.
Do pieczenia ciasta potrzebne
będą składniki:
60 dag mąki, 25 dag margaryny, 1
szklanka cukru pudru, 1 całe jajko oraz 1 żółtko, 1 łyżeczka amoniaku
rozpuszczonego w odrobinie mleka.
Wykonanie ciasta: mąkę siekamy z
margaryną, dodajemy pozostałe składniki i dalej siekamy. Pod koniec je zagniatamy,
dzielimy na trzy części. Pojedynczo rozwałkowujemy ciasto i delikatnie przekładamy
do wcześniej przygotowanych blaszek. Pieczemy ciasta około 20 minut, aż nabiorą
złotawego koloru.
Do zrobienia masy jabłkowej potrzebne
będą składniki:
1,5 kg kwaśnych jabłek, 1 szklanka
cukru, 0, 5 szklanka wody, 1 galaretka cytrynowa.
Przygotowanie masy jabłkowej:
wodę gotujemy z cukrem na gęsty syrop. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o
grubych oczkach, a następnie wsypujemy do naszego syropu. Smażymy jabłka na
wolnym ogniu przez około godzinę, aż masa stanie się gęsta, jednolita i
szklista. Pod koniec wsypujemy galaretkę w proszku i dokładnie mieszamy.
Jeszcze gorącymi jabłkami przekładamy placki i odstawiamy do przestudzenia, a
następnie posypujemy cukrem pudrem.
Lekkie, nieco wilgotne i bardzo
delikatne ciasto z masą jabłkową zadowoli i zachwyci każdego, kto je skosztuje,
a później z pewnością z ochotą ponownie sięgnie po następny kawałek.
Komentarze
Prześlij komentarz