Każdy z nas ma swoje ciasto z owocami, które jest dla niego
najlepsze. A że sezon owocowy w pełni to wybór owoców do ciast mamy przeogromny
i nie musimy się ograniczać tylko do jednego rodzaju owocu. Dlatego dziś
proponuje ciasto z kilkoma rodzajami owoców. Nie skupiam się na jednych. Zależnie,
kto jakie lubi ten takie doda. Ja proponuje maliny i truskawki. Mogą być też
inne. Etapy pieczenia podzielimy na dwie części, te odnośnie ciasta i te
odnośnie kruszonki. A potrzebować będziemy do upieczenia naszego ciasta:
Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej;
- 1 budyń waniliowy bez cukru (około 40g);
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- otarta skóra z jednej cytryny niewoskowanej;
- 200 g masła;
- 160 g drobnego cukru do wypieków;
- 4 jaja;
- trochę soli;
- 600 g dowolnych owoców (ja wybrałem truskawki i maliny)
Kruszonka:
- 75 g mąki pszennej;
- 50 g masła;
- 25 g cukru pudru;
Musimy pamiętać, aby
wszystkie składniki wyciągnąć wcześniej około 2h przed przygotowaniem, gdyż
muszą nabrać temperatury pokojowej. W
pierwszych krokach będzie trzeba mąkę pszenną, budyń i proszek do pieczenia
przesiać. Następnie należy cytrynę sparzyć wrzątkiem i zetrzeć na tarce z
częścią z drobnymi oczkami. I to mieszamy z mąką. Następnie masło ucieramy z
drobnym cukrem, aż uzyskamy białą, puszystą masę. Potem dodajemy dużą szczyptę
soli i dalej ucieramy. Przechodzimy do części miksowania. Miksujemy na średnich
obrotach jajka. Dodajemy po jednym i dobrze je ubijamy. Dalej za pomocą łyżki
dodajemy mąkę wymieszaną ze skórką cytryny w celu uzyskania jednolitej masy. W dalszym
ciągu przechodzimy do wyłożenia ciasta na formę. Forma o wymiarach 21cm x 21cm,
na którą wykładamy papier do pieczenia i nakładamy ciasto i je wyrównujemy.
Nasze składniki na kruszonkę musimy posiekać nożem albo je zagnieść
energicznie. Potem rozetrzeć między palcami formując kruszonkę.
Teraz przechodzimy już do końcowych części pieczenia naszego
ciasta. Na nasze ciasto wykładamy owoce, które wcześniej należałoby umyć albo
też pokroić. Przy owocach mrożonych nie rozmrażamy ich przed położeniem na
ciasto i musimy je oprószyć w mące ziemniaczanej i takie wykładamy na ciasto.
Wierzch naszego posypujemy kruszonką. Ciasto należy piec w
175 stopniach Celsjuszach przez około 40 minut. Czy ciasto jest gotowe to
sprawdzamy drewnianym patyczkiem lub wykałaczką, którą wkładamy w środek ciasta
i jeżeli jest suchy to znaczy, że nasze ciasto jest już dobre.
I tym o to
sposobem mamy przepyszne ciasto z owocami. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz