Ciasta z owocami cieszą się bardzo dużą popularnością. Należą do niezwykle często pieczonych ciast. Są też bardzo lubiane przez wszystkich, a chyba najbardziej przez dzieci. Właściwie to przez cały rok możemy wypiekać przeróżne ciasta z dodatkiem owoców. Nie zależnie od pory roku mamy do dyspozycji wiele owoców w różnej postaci, które możemy wykorzystać w pieczeniu ciast. Niektóre świeże owoce dostępne są przecież przez cały rok. Myślę tutaj na przykład o jabłkach, z których piecze się tak popularne szarlotki. Doskonale smakują ciasta z owocami z puszki na przykład z brzoskwiniami, czy ananasami. Można także do pieczenia ciast używać owoców mrożonych. Najlepsze są jednak wypieki z świeżymi sezonowymi owocami. I właśnie teraz wiosną, latem, czy później jesienią będziemy mieli największy wybór tak doskonałych owoców do pieczenia ciast. Nie tylko ich różnorodność daje nam takie bogactwo wypieków i deserów owocowych. Tak wiele przepisów zawdzięczamy także przeróżnym rodzajom ciast, które świetnie się z nimi komponują. Do owoców idealnie nadają się ciasta biszkoptowe. Bardzo lekkie i delikatne wyśmienicie smakują z różnego rodzaju kremami, poukładanymi na nim owocami na przykład truskawkami, czy malinami oraz zalane galaretką o tym samym smaku. Wspaniałe są też torty owocowe na letnie dni, nieco lżejsze niż na przykład torty czekoladowe. Skromniejsze, ale równie smakowite są ciasta kruche z owocami, i tutaj według mnie najlepsze są ciasta ze śliwkami i kruszonką, no i oczywiście ciasta z jabłkami. Nie można też nie wspomnieć o ciastach drożdżowych z dodatkiem owoców. Któż z nas nie lubi bułeczek drożdżowych z jabłkiem, czy jagodami. Ciasta biszkoptowe, drożdżowe, kruche, ucierane, francuskie a wszystkie z przeróżnymi owocami świeżymi mrożonymi, suszonymi, czy tymi z puszki. Zarówno ogromna rozmaitość ciast, jak i owoców daje nam niezwykle szerokie pole do popisu przy owocowych wypiekach, a które z nich są najlepsze to już nasze indywidualne kwestie.
Komentarze
Prześlij komentarz