Małe ciasto czekoladowe z bananami



  Ciasto w połączeniu z bananami jest czymś naprawdę pysznym. Zresztą ja sam lubię banany pod każdą postacią i w każdej mieszance. A połączenie czekolady z bananem jest czymś wyśmienitym. Nie tylko połączenia takie z kuchni są dobre, ale i wersja grillowa powala z nóg. Czekolada powtykana w banana i upieczone na grillu jest zawsze przysmakiem, kiedy robimy grilla. Ale wracajmy do wersji ciasta czekoladowego z bananem. Potrzebować będziemy poniższe składniki do upieczenia naszego ciasta w foremce o średnicy około 17 cm - 18 cm.
Składniki:
Ciasto
- 2 jaja;
- 100 g cukru;
- 100 g mąki;
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia;
Masa bananowa
- 250 g bananów;
- 60 g masła;
- 2 żółtka;
- 2 łyżki cukru;
- galaretka cytrynowa;
Polewa czekoladowa
- 4 łyżki cukru;
- 2 łyżki śmietany;
- 3 łyżki kakao;
- 60 g masła;
- 1 łyżeczka żelatyny;
Ciasto:
  Ucieramy całe jaja z cukrem, aż uzyskamy puszystą "białą" masę. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy energicznie łyżką.  Ciasto wylewamy do foremki i pieczemy przez około 30-40 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Kolejnym krokiem jest rozpuszczenie galaretki w 300 ml wody a następnie musimy ją wystudzić. Potem nasze banany miksujemy do uzyskania konsystencji w formie papki. Kiedy mamy już wystudzoną masę z masła, żółtek i cukru to musimy wmieszać powoli zmiksowane banany, a potem wlewamy tężejącą galaretkę.
 Kolejnym krokiem jest przekrojenie biszkoptu wzdłuż na dwa placki. Pierwszy placek nasączamy wodą z cytryną, wykładamy na niego masę bananową i przykrywamy drugim nasączonym plackiem. Wstawiamy na parę minut do lodówki tak, aby masa dobrze stężała.
Polewa:
  Zalewamy żelatynę małą ilością zimnej wody. Składniki, które nam zostaną zagotowujemy.
Kiedy żelatyna napęcznieje, podgrzewamy ją do całkowitego rozpuszczenia i dodajemy do masy. Musimy wymieszać dokładnie i studzimy. Potem już tylko polewamy ciasto czekoladową i dekorujemy czym mamy.
  Teraz możemy cieszyć się naszym ciastem i śmiało częstować naszych gości. Smacznego!

Komentarze