Krokiety mogą być smacznym daniem
obiadowym zwłaszcza, jeśli podamy je z barszczem czerwonym świetnie sprawdzą
się w tej roli. Sekretem dobrych krokietów jest dobrze zrobione ciasto
naleśnikowe, które podczas ich zawijania nie będzie pękało, oraz dobrze przygotowany
farsz. Najczęściej jadane krokiety to te z mięsem, czy kapustą. Naleśniki
możemy jednak nadziewać najróżniejszym farszem urozmaicając w ten sposób nasze
krokiety. Jeżeli krokiety z mięsem, kapustą, pieczarkami, czy nawet szpinakiem
stały się nudnym daniem doskonałą odmianą mogą być wtedy krokiety z soczewicą.
Naleśniki jak je zrobić? Każdy z
nas ma na to zapewne swoje wypróbowane przepisy i proporcje składników. Ciasto
na naleśniki do krokietów powinno być nieco gęstsze, by naleśniki były grubsze,
a przy zawijaniu nie pękały.
Interesującym nadzieniem może być
farsz z soczewicy. Jest to jedna z najzdrowszych roślin strączkowych bogata w
białko wapń i żelazo. Znana od bardzo dawna, choć ostatnio często pomijana na
rzecz różnych innych rodzajów fasoli. Polecam wykorzystanie jej do zrobienia
krokietów z soczewicą.
Do przygotowania takiego
nadzienia potrzebne będą:
2 szklanki soczewicy zielonej, 2
małe cebule, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku.
Wykonanie nadzienia z soczewicy:
Soczewicę należy ugotować w
wodzie można też ją wcześniej namoczyć. Podsmażyć posiekaną cebulkę dodać
posiekany czosnek i razem delikatnie zarumienić. Dodać odcedzoną i przetartą
soczewicę, przyprawić pieprzem i solą a następnie wszystko dokładnie wymieszać.
Naleśniki można przygotować
według swojego wypraktykowanego przepisu, lub też skorzystać z następującego:
1 szklanka mąki, pół szklanki
mleka, 2/3 szklanki przegotowanej, zimnej wody, 1 jajko, szczypta soli.
Wykonanie naleśników: Do naczynia
należy dać mąkę, wbić jajko, dolać mleko oraz wodę i sól. Mikserem wymieszać
ciasto na jednolitą płynną masę, według uznania można dodać więcej lub mniej
wody, by uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta. Na patelnię dać odrobinę oleju
wlać trochę ciasta i smażyć naleśnik przewracając go z obu stron.
Wykonanie krokietów z soczewicą:
Ciepły jeszcze naleśnik
posmarować farszem, podwinąć dolną jego część, później boczne a następnie
zwinąć cały naleśnik. Na talerzu rozmącić 2 jajka, na drugi dać tartą bułkę.
Zwinięte krokiety zanurzyć w jajku i obtoczyć bułką tartą, a następnie obsmażać
na złoty kolor.
Smaczne domowe krokiety z
soczewicą to oryginalne danie obiadowe, na zrobienie, którego wcale nie musimy
poświęcać naszego czasu. Znajdziemy przecież w ofercie wyrobów Nowej Piekarni
krokiety z soczewicą, które smakują równie znakomicie, jak te przygotowane w
domu.
Komentarze
Prześlij komentarz