Bakalie, owoce i kremy są podstawą najbardziej popularnych
ciast oraz deserów. Oprócz nich, jest jeszcze jeden cenny produkt, bez którego
trudno dziś sobie wyobrazić pieczenie ciast, a samo cukiernictwo byłoby
dużo uboższe. Tym produktem jest czekolada. Dzięki niej powstała spora
reprezentacja wypieków, takich jak torty czekoladowe, tarty, ciasta kruche i
niezliczona ilość ciastek oraz pierników.
Sposobów na wykorzystanie czekolady jest bardzo dużo.
Może ona stanowić podstawę ciasta lub jego część. Istotny jest też rodzaj
czekolady i w jaki sposób będzie zastosowana w danym cieście. Mogą to być
kawałki pokruszonej czekolady lub w wersji płynnej połączonej z surowym
ciastem. Innym sposobem wykorzystania czekolady, jest wszelkiego rodzaju zdobnictwo
i pokrywanie ciast. W tym celu wykorzystuje się specjalny rodzaj czekolady
zwany kuwerturą lub bardziej znane polewy, które pięknie prezentują się na
ciastach, waflach i tortach. Ciekawą metodą zdobniczą jest rozpylanie gorącej i
rozpuszczonej czekolady na schłodzone wypieki. Używa się do tego
specjalnego pistoletu. Dzięki temu zabiegowi tworzy się charakterystyczny
czekoladowy zamsz.
Poniżej przepis na proste i smaczne ciasto czekoladowe.
Składniki:
250 g gorzkiej czekolady (70%), 250 g masła, 8
żółtek, 12 białek, 250 g cukru, 100 g mąki, 20 g kakao
Wykonanie ciasta:
Czekoladę rozpuścić razem z masłem, dodać żółtka i delikatnie wymieszać.
Z białek ubić na sztywno pianę, następnie dodać cukier. Przełożyć do
rozpuszczonej czekolady. Mąkę i kakao wymieszać i połączyć z masą. Masę wylać
na wyłożoną papierem formę. Pieczenie ciasta trwa około 40 minut w temperaturze
170 stopni. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem. Ciasto można podawać z
konfiturą wiśniową.
Czekoladę
kochają chyba wszyscy. Można się przy niej zrelaksować i rozpalić smakowe
zmysły. Jest też dostarczycielem kilku cennych składników i witamin. Oczywiście
nie należy przesadzać z jej spożywaniem, zwłaszcza słodkich wersji, ponieważ
jest dość kaloryczna. Za to odrobina tej gorzkiej, lub kawałek ciasta
nie powinna wzbudzić w nas wyrzutów sumienia.
Komentarze
Prześlij komentarz