Czekoladowe doznania

Bakalie, owoce i kremy są podstawą najbardziej popularnych ciast oraz deserów. Oprócz nich, jest jeszcze jeden cenny produkt, bez którego trudno dziś sobie wyobrazić pieczenie ciast, a samo cukiernictwo byłoby dużo uboższe. Tym produktem jest czekolada. Dzięki niej powstała spora reprezentacja wypieków, takich jak torty czekoladowe, tarty, ciasta kruche i niezliczona ilość ciastek oraz pierników.
Sposobów na wykorzystanie czekolady jest bardzo dużo. Może ona stanowić podstawę ciasta lub jego część. Istotny jest też rodzaj czekolady i w jaki sposób będzie zastosowana w danym cieście. Mogą to być kawałki pokruszonej czekolady lub w wersji płynnej połączonej z surowym ciastem. Innym sposobem wykorzystania czekolady, jest wszelkiego rodzaju zdobnictwo i pokrywanie ciast. W tym celu wykorzystuje się specjalny rodzaj czekolady zwany kuwerturą lub bardziej znane polewy, które pięknie prezentują się na ciastach, waflach i tortach. Ciekawą metodą zdobniczą jest rozpylanie gorącej i rozpuszczonej czekolady na schłodzone wypieki. Używa się do tego specjalnego pistoletu. Dzięki temu zabiegowi tworzy się charakterystyczny czekoladowy zamsz.
Poniżej przepis na proste i smaczne ciasto czekoladowe.

Składniki:
250 g gorzkiej czekolady (70%), 250 g masła, 8 żółtek, 12 białek, 250 g cukru, 100 g mąki, 20 g kakao

Wykonanie ciasta:
Czekoladę rozpuścić razem z masłem, dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Z białek ubić na sztywno pianę, następnie dodać cukier. Przełożyć do rozpuszczonej czekolady. Mąkę i kakao wymieszać i połączyć z masą. Masę wylać na wyłożoną papierem formę. Pieczenie ciasta trwa około 40 minut w temperaturze 170 stopni. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem. Ciasto można podawać z konfiturą wiśniową.

Czekoladę kochają chyba wszyscy. Można się przy niej zrelaksować i rozpalić smakowe zmysły. Jest też dostarczycielem kilku cennych składników i witamin. Oczywiście nie należy przesadzać z jej spożywaniem, zwłaszcza słodkich wersji, ponieważ jest dość kaloryczna. Za to odrobina tej gorzkiej, lub kawałek ciasta nie powinna wzbudzić w nas wyrzutów sumienia.

Komentarze