Ciasto z jagodami

Powoli co prawda, zaczynają się pojawiać pierwsze jagody. Można więc wykorzystać okazję i pokusić się o upieczenie ciasta z tymi owocami. Jagody świetnie sprawdzają się we wszelkiego rodzaju drożdżówkach lub ciastach ucieranych. Są też wspaniałym dodatkiem na tartę.
Ciasta ucierane można zaliczyć do ciast półkruchych. Ma to związek ze składem i proporcjami ilościowymi surowców. Jednak technika i wykonanie powodują, że po upieczeniu ma ono cechy zbliżone do ciasta biszkoptowego. Duża różnorodność receptur, możliwość stosowania różnych dodatków sprawia, że asortyment ciast ucieranych jest bardzo szeroki. Znajdziemy w tym gronie baby, placki z owocami, spody do ciast i kilka innych wypieków.
Przepis na jeden z nich znajduje się poniżej.

Składniki na ciasto:
1,5 szklanki mąki, 6 łyżek oleju słonecznikowego, 6 łyżek cukru, 4 jaja, czubata łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki mleka, 2 łyżeczki rumu, 40 – 50 dag jagód

Wykonanie ciasta:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Jaja rozdzielić. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mleko i olej, na koniec mąkę z proszkiem oraz rum. Wszystkie składniki należy wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Z białek ubić sztywną pianę, dodać ją do reszty ciasta i wymieszać. Formę natłuszczyć, obsypać bułką tartą lub wyłożyć papierem. Część ciasta wlać do formy, na wierzch wyłożyć jagody, można je wcześniej obsypać mąką – nie puszczą zbytnio soku. Jagody zalać resztą ciasta. Piekarnik lekko nagrzać włożyć ciasto i piec 40 – 50 minut w temperaturze 160 – 180 stopni. Po upieczeniu, posypać cukrem pudrem.

Sezon na jagody nie jest zbyt długi. Warto skorzystać z okazji i podelektować się smakiem tych leśnych owoców. Oprócz ciekawego smaku, są również zdrowe. Posiadają mnóstwo cennych składników, ważnych dla ludzkiego organizmu. Wykorzystajmy zatem ten dar natury we właściwy sposób.

Komentarze