Ciasto meksykańskie

Kontynuując temat owocowych wypieków, warto wspomnieć o pewnym cieście z nazwą „meksykańskie”. Ciasto o kakaowym smaku, przypomina nieco murzynka. Różnicę stanowi tu dodatek owoców ulokowanychnych w głębi ciasta, które w charakterystyczny sposób dopełniają całości jego smaku.

Składniki:
350 g mąki, 270 g cukru, 5 jaj, 60 g masła roślinnego, 3 łyżki oleju, 1/3 szklanki wody, 3 łyżki kakao, łyżka proszku do pieczenia, cukier waniliowy, dwie gruszki, jedno jabłko, 250 g śliwek

Wykonanie:
Masło, olej, cukier, kakao i wodę podgrzewać w garnku na małym ogniu, ciągle mieszając. Otrzymaną w ten sposób masę ochłodzić. Po wystudzeniu masy dodać do niej kolejno 5 żółtek i rozetrzeć. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier waniliowy, następnie połączyć z masą i dobrze wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę, dodać do reszty i lekko wymieszać. Podłużną formę wysmarować tłuszczem, obsypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać do niej ciasto, a na wierzchu ułożyć obrane i pokrojone w ćwiartki owoce, które w trakcie pieczenia ciasta, wpadną w jego środek. Piec przez około 60 minut, w temperaturze 180 stopni.

Oprócz świeżych owoców, można dodać też ich suszone odpowiedniki np. śliwki. Również rodzynki lub niewielka ilość orzechów jest tu jak najbardziej na miejscu. Ciasto z pozoru nie ma nic wspólnego z Meksykiem. Być może chodzi o kakao, które wraz z czekoladą pochodzą właśnie z tego państwa.
Ciasto kakaowe, do tego trzy rodzaje owoców i mamy ciekawy wypiek idealny do kawy lub herbaty.

Komentarze