Ciasto drożdżowe z kruszonką


Lekkie ciasto drożdżowe z kruszonką w sam raz nadaje się na małą przekąskę. Możemy oczywiście kupić wspaniałe ciasto z kruszonką, które oferuje nam Nowa Piekarnia, ale możemy też nieco się postarać i upiec je sami. Cudowny zapach pieczonego ciasta drożdżowego, a później jego wyśmienity smak wynagrodzą nasz trud.
Zaproponuję wam ciasto drożdżowe z dodatkiem rodzynek i skórki pomarańczowej a na wierzchu z kruszonką.
Do zrobienia ciasta drożdżowego będziemy potrzebowali:
500 dag mąki pszennej, ½ szklanki cukru, ½ szklanki mleka, 2,5 dag świeżych drożdży, 100 dag masła, 3 jajka, oraz szczypta soli.
Do przygotowania kruszonki będziemy potrzebowali:
2 łyżki mąki, 1 łyżkę cukru pudru, 1 łyżkę masła.
Będziemy także potrzebowali do środka ciasta rodzynki i skórkę pomarańczową. 
Wykonanie ciasta drożdżowego należy zacząć od przygotowania rozczynu. Do lekko ciepłego mleka dać drożdże i łyżkę cukru i odstawić do ciepłego miejsca. Roztopić masło i także odstawić je do przestudzenia. Jajka utrzeć z cukrem. Do miski wsypać mąkę, sól, dodać rozczyn z drożdży, roztopione masło oraz masę jajeczną. Dokładnie wyrobić ciasto do momentu, aż będzie odchodziło od miski. Pod koniec wyrabiania dodać jeszcze do ciasta rodzynki oraz skórkę pomarańczową. Odstawić do ciepłego miejsca do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Można w tym celu włożyć miskę z ciastem do zlewu z nalaną ciepłą wodą, by przyspieszyć jego wyrastanie. Z mąki cukru i masła zagnieść palcami kruszonkę. Wyrośnięte ciasto przełożyć do foremki posypać kruszonką i odstawić jeszcze na chwilę do podrośnięcia. Piec ciasto w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. Po upieczeniu ciasta można lekko oprószyć je cukrem pudrem.
Nic nie smakuje tak wspaniale, w letnie popołudnie, jak świeże i pachnące ciasto drożdżowe z rodzynkami, skórką z pomarańczy i kruszonką. Takie ciasto to doskonały podwieczorek do kawy, czy herbaty dla każdego. 

Komentarze