Ciasto drożdżowe z kruszonką

Ciasta kruche, ucierane lub biszkoptowe. Jeżeli na chwilę poczujemy przesyt tymi wypiekami, to z pomocą przychodzą nam drożdże. Można wtedy pokusić się o przygotowanie ciasta drożdżowego z kruszonką lub dodatkiem owoców. Taką wersję przedstawiam poniżej.

Składniki na ciasto:
2,5 szklanki mąki, 8 łyżek cukru, 15 dag margaryny, 5 dag drożdży, 4 żółtka, szklanka mleka, 1 kg śliwek węgierek lub jabłek
Składniki na kruszonkę:
1/6 kostki margaryny, 2 łyżki cukru, 4 łyżki mąki

Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i rozrobić z niewielką ilością ciepłego mleka i łyżką mąki. Rozczyn pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Żółtka utrzeć z cukrem, wlać do miski, dodać mąkę, rozczyn i resztę mleka. Składniki wyrobić w jedną całość, dodać roztopioną i lekko wystudzoną margarynę. Ciasto wyrabiać, aż zacznie odstawać od ręki. Wówczas odłożyć je w ciepłe miejsce, przykryć i poczekać do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie rozwałkować je na kształt blachy. Formę natłuszczyć i obsypać bułką tartą, następnie przełożyć do niej ciasto.
Owoce, w tym przypadku śliwki, umyć, wyjąć pestki i ułożyć połówki skórką do ciasta. Ciasto pozostawić jeszcze do wyrośnięcia, a przed włożeniem do piekarnika posypać kruszonką. Ciasto należy piec przez 50 do 60 minut w temperaturze 160-180 stopni. W końcówce pieczenia nasze drożdżowe przykrywamy pergaminem, by zapobiec przypaleniu kruszonki. Ciasto według uznania można posypać cukrem pudrem.

Ciasto drożdżowe pozwala na przygotowanie go z wieloma wariantami. Mogą to być różnego rodzaju owoce, dżemy i konfitury oraz mak lub ser. Natomiast samo ciasto drożdżowe z kruszonką, pozwala na wychwycenie wszystkich smaków, charakterystycznych dla tego wypieku.

Komentarze