Ciasta kruche, ucierane lub biszkoptowe. Jeżeli na
chwilę poczujemy przesyt tymi wypiekami, to z pomocą przychodzą nam drożdże.
Można wtedy pokusić się o przygotowanie ciasta drożdżowego z kruszonką lub
dodatkiem owoców. Taką wersję przedstawiam poniżej.
Składniki na ciasto:
2,5 szklanki mąki, 8 łyżek cukru,
15 dag margaryny, 5 dag drożdży, 4 żółtka, szklanka mleka, 1 kg śliwek
węgierek lub jabłek
Składniki na kruszonkę:
1/6 kostki margaryny, 2 łyżki cukru, 4 łyżki mąki
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i rozrobić z niewielką ilością ciepłego
mleka i łyżką mąki. Rozczyn pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Żółtka
utrzeć z cukrem, wlać do miski, dodać mąkę, rozczyn i resztę mleka. Składniki
wyrobić w jedną całość, dodać roztopioną i lekko wystudzoną margarynę. Ciasto
wyrabiać, aż zacznie odstawać od ręki. Wówczas odłożyć je w ciepłe miejsce,
przykryć i poczekać do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie rozwałkować je na kształt
blachy. Formę natłuszczyć i obsypać bułką tartą, następnie przełożyć do niej ciasto.
Owoce, w tym przypadku śliwki, umyć, wyjąć pestki i ułożyć połówki skórką
do ciasta. Ciasto pozostawić jeszcze do wyrośnięcia, a przed włożeniem do
piekarnika posypać kruszonką. Ciasto należy piec przez 50 do 60 minut w
temperaturze 160-180 stopni. W końcówce pieczenia nasze drożdżowe przykrywamy
pergaminem, by zapobiec przypaleniu kruszonki. Ciasto według uznania można
posypać cukrem pudrem.
Ciasto drożdżowe
pozwala na przygotowanie go z wieloma wariantami. Mogą to być różnego rodzaju
owoce, dżemy i konfitury oraz mak lub ser. Natomiast samo ciasto drożdżowe
z kruszonką, pozwala na wychwycenie wszystkich smaków, charakterystycznych
dla tego wypieku.
Komentarze
Prześlij komentarz