Sezon truskawkowy w pełni, więc nareszcie
doczekaliśmy się na świeże i pachnące najlepsze polskie truskawki. Owoce te
smakują w każdej postaci, szczególnie jednak w najrozmaitszych deserach.
Truskawki możemy wykorzystać nie tylko w pieczeniu ciast, ale także do zrobienia
wielu truskawkowych pyszności na zimno. Wyśmienicie smakują z bitą śmietaną,
czy galaretkami. Wypiek z truskawkami, który już w tym roku był robiony w moim
domu to pieczone ciasto biszkoptowe z lekkim kremem budyniowym, słodkimi truskawkami
i galaretkami.
Do zrobienia takiego ciasta
potrzebne będą 1 kilogram dorodnych truskawek, 2 galaretki również truskawkowe
oraz składniki na biszkopt i krem.
Składniki do pieczenia ciasta
biszkoptowego:
5 jajek, 1 szklanka cukru, cukier
waniliowy, 1 szklanka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka
proszku do pieczenia, 1 duża łyżka octu.
Składniki na krem budyniowy:
Składniki na krem budyniowy:
1 kostka dobrego masła, 0, 5 litra
mleka, 4 żółtka, 1 szklanka cukru, duży budyń waniliowy, 1 duża łyżka mąki
ziemniaczanej.
Wykonanie ciasta z truskawkami:
Białka ubić na sztywną pianę z
cukrem zwykłym oraz waniliowym. W miseczce widelcem wymieszać żółtka z
proszkiem do pieczenia oraz octem, aż urośnie z nich lekki puch. Wlać te „urośnięte
i puszyste” żółtka na ubitą pianę z cukrem, na to przesiać obie mąki i wszystko
razem wymieszać łyżką. Przelać do foremki i piec na złoty kolor około 40 minut
w temperaturze 180 stopni. W tym czasie można przygotować krem. Żółtka zmiksować
z odrobiną zimnego mleka, cukrem, budyniem oraz mąką ziemniaczaną. Mleko
zagotować a następnie wlać do niego zmiksowane żółtka. Cały czas mieszając gotować
przez kilka minut, uważając, by się nie przypaliło. Zimny krem utrzeć
(najlepiej też mikserem) z masłem na puszystą masę. Przestudzone ciasto
biszkoptowe wyjąć z foremki, a po jej umyciu ponownie je do niej włożyć. Na
biszkopt w foremce dać krem, ułożyć truskawki i zalać wcześniej rozpuszczonymi,
już tężejącymi galaretkami, a następnie włożyć do lodówki.
Tak pieczone ciasto z truskawkami
możemy zrobić również w okrągłej tortownicy i podawać, jako wyśmienity tort
owocowy.
Komentarze
Prześlij komentarz