Ciasto biszkoptowe z kremem i truskawkami

Sezon truskawkowy w pełni, więc nareszcie doczekaliśmy się na świeże i pachnące najlepsze polskie truskawki. Owoce te smakują w każdej postaci, szczególnie jednak w najrozmaitszych deserach. Truskawki możemy wykorzystać nie tylko w pieczeniu ciast, ale także do zrobienia wielu truskawkowych pyszności na zimno. Wyśmienicie smakują z bitą śmietaną, czy galaretkami. Wypiek z truskawkami, który już w tym roku był robiony w moim domu to pieczone ciasto biszkoptowe z lekkim kremem budyniowym, słodkimi truskawkami i galaretkami.
Do zrobienia takiego ciasta potrzebne będą 1 kilogram dorodnych truskawek, 2 galaretki również truskawkowe oraz składniki na biszkopt i krem.
Składniki do pieczenia ciasta biszkoptowego:
5 jajek, 1 szklanka cukru, cukier waniliowy, 1 szklanka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 duża łyżka octu.
Składniki na krem budyniowy:
1 kostka dobrego masła, 0, 5 litra mleka, 4 żółtka, 1 szklanka cukru, duży budyń waniliowy, 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej.
Wykonanie ciasta z truskawkami:
Białka ubić na sztywną pianę z cukrem zwykłym oraz waniliowym. W miseczce widelcem wymieszać żółtka z proszkiem do pieczenia oraz octem, aż urośnie z nich lekki puch. Wlać te „urośnięte i puszyste” żółtka na ubitą pianę z cukrem, na to przesiać obie mąki i wszystko razem wymieszać łyżką. Przelać do foremki i piec na złoty kolor około 40 minut w temperaturze 180 stopni. W tym czasie można przygotować krem. Żółtka zmiksować z odrobiną zimnego mleka, cukrem, budyniem oraz mąką ziemniaczaną. Mleko zagotować a następnie wlać do niego zmiksowane żółtka. Cały czas mieszając gotować przez kilka minut, uważając, by się nie przypaliło. Zimny krem utrzeć (najlepiej też mikserem) z masłem na puszystą masę. Przestudzone ciasto biszkoptowe wyjąć z foremki, a po jej umyciu ponownie je do niej włożyć. Na biszkopt w foremce dać krem, ułożyć truskawki i zalać wcześniej rozpuszczonymi, już tężejącymi galaretkami, a następnie włożyć do lodówki.
Tak pieczone ciasto z truskawkami możemy zrobić również w okrągłej tortownicy i podawać, jako wyśmienity tort owocowy.

Komentarze