Tort urodzinowy

Nie wyobrażamy sobie świętowania urodzin bez specjalnie na tę okazję pieczonego ciasta. Takim symbolicznym wypiekiem jest tort urodzinowy. Oczywiście w zależności, dla kogo pieczemy ciasto może to być tort owocowy, bardzo lubiany przez dzieci. Dla dorosłych możemy upiec na przykład tort makowy, czy tort czekoladowy. Pysznym urodzinowym deserem, zwłaszcza do kawy, lecz tylko dla dorosłych może też być mocno naponczowany alkoholem tort kawowy. Ja dzisiaj zaproponuję wam, nieco inny wysoki tort hetmański, do którego upieczenia potrzebne będą składniki na placki, biszkopt oraz krem. Składniki na placki: 40 dag mąki, 10 dag cukru, 10 dag masła, 1 jajko, 1 łyżka miodu, 1 łyżeczka sody oczyszczonej. Składniki na biszkopt: 5 jajek, ½ szklanki mąki pszennej, ½ szklanki ziemniaczanej, ¾ szklanki cukru, 1 łyżka wody, 1 łyżka octu, 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia. Składniki na krem: 25 dag masła, 10 dag cukru, 2 żółtka, ½ litra mleka (3,2 %), 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 kieliszki likieru cytrynowego. Wykonanie tortu: Z podanych składników zagnieść ciasto na placki, podzielić na dwie części. Dwie tortownice o jednakowych średnicach posmarować lub wyłożyć papierem do pieczenia ciasta. Upiec dwa cienkie placki. Przygotować ciasto na biszkopt: z białek ubić sztywną pianę, dodać cukier, po jednym żółtku oraz wodę i ocet. Obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko i po łyżce dodawać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać i przelać do tortownicy o takiej samej średnicy jak te, w których były pieczone ciasta na placki. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Przygotować krem cytrynowy: odlać ½ szklanki zimnego mleka i rozmącić w nim wymieszane obie mąki. Masło z cukrem i żółtkami utrzeć na puch, pozostałe mleko zagotować z cukrem waniliowym, wlać mleko z rozmąconą mąką i cały czas mieszając ponownie zagotować. Połączyć obie przestudzone masy i ubić mikserem. Na końcu dodać likier. Biszkopt przeciąć na pół. Placek posmarować kremem, na nim położyć warstwę biszkoptu, skropić go ponczem, nałożyć następną warstwę kremu, na to biszkopt, później ponownie krem, a na wierzch drugi placek. Tort oblać polewą czekoladową i dobrowolnie udekorować. Wykwintny tort urodzinowy, czegóż chcieć więcej na to święto? No cóż jeszcze tylko wielu gości, których będziemy mogli poczęstować tym wspaniałym wypiekiem.

Komentarze