Nie od dziś wiadomo, że na urodzinach prócz solenizanta
obowiązkowo musi być tort. Gatunków torta jest mnóstwo, gdyż cukiernie
prześcigają się w tworzeniu coraz to nowszych tortów. Ileż radości może nam
przynieść tort i jego wspaniały smak. Najbardziej udekorowanymi i wyszukanymi
są torty dziecięce a to za sprawą coraz to nowszych animowanych postaci, które
pojawiają się na dziecięcych tortach. Ja mam przepis na dosyć tradycyjny tort
bez jakiś wyszukanych ozdób czy dekoracji. Rządzi w nim prostota. Będzie to
tort przekładany i jego upieczenie podzielimy na dwa etapy.
Pierwszym etapem
będzie przepis na biszkopt:
Składniki:
- 7 jaj;
- szklanka cukru;
- 0.5 szklanki mąki;
- 0.5 szklanki kartoflanki;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
Teraz należy białka
ubić na sztywno, dodać do nich cukier i żółtko. Powoli mieszając dodać mąkę i
proszek do pieczenia. Wlać to do tortownicy. I pieczemy w temperaturze 180
stopni przez około 40 minut.
Następnie robimy krem.
Składniki:
- 1 litr śmietany kremówki;
- 4 łyżeczki żelatyny;
- 2-3 łyżki cukru pudru;
- dżem
Ubijamy śmietane na sztywno. Dodajemy cukier,
rozrobioną w dwóch łyżkach wrzącej wody żelatynę a następnie musimy to
przestudzić. Potem dodać do ubitej śmietany. Przecinamy biszkopt tak, aby uzyskać
dwie takie same okrągłe części i je przekładamy. Struktura naszego ciasta to
naprzemiennie biszkopt, potem śmietana, następnie warstwa dżemu, teraz
śmietana, i znów dajemy biszkopt i na wierzch ciasta oraz boki posmarować
śmietaną. Tort można też udekorować owocami lub żywymi kwiatami. Nasze ciasto
jest gotowe. Jest to przepis na prosty tort.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz