„Dziś są twoje urodziny”, pora więc na jubileuszowy
deser. Jednym z symboli urodzin, wesel lub radosnych wydarzeń, jest upieczony
na takie okazje tort. Dziś nie sposób wyliczyć ile jest możliwości jego przygotowania
i chyba właśnie to czyni go tym niepowtarzalnym Jedną z wielu wersji jest tort
orzechowy z kremem migdałowym. Szczegóły przedstawiam poniżej.
Składniki na ciasto:
12 jajek, 250 g zmielonych orzechów laskowych, łyżka kaszy manny, pełna
szklanka cukru, około 2 łyżki soku z cytryny.
Składniki na krem migdałowy:
250 ml śmietany kremówki, 100 g zmielonych migdałów, kieliszek likieru
pomarańczowego, migdały na dekorację.
Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek. Przygotować 3/4 cukru, który należy utrzeć z
żółtkami na jednolitą puszystą masę. Następnie dodać zmielone orzechy,
wymieszać i skropić wszystko odrobiną soku z cytryny. Z białek i
pozostałej ilości cukru ubić pianę. Gdy będzie gotowa, dodawać po łyżce do
orzechowej masy. Dodać kaszę mannę i delikatnie wszystko wymieszać. Ciasto
wylać na przygotowaną tortownicę najlepiej ze średnicą 24 centymetry. Piec w
temperaturze 160 stopni w czasie 20 do 25 minut. Po upieczeniu biszkopt
wystudzić i przekroić. Potrzebne będą trzy krążki.
Jeżeli chodzi o przygotowanie kremu, to schłodzoną śmietanę kremówkę
należy ubić, po czym wymieszać z likierem pomarańczowym i zmielonymi migdałami.
Przygotować 2/3 kremu i przełożyć nim krążki biszkoptu. Pozostałą częścią
wysmarować boki. Wierzch w całości lub jego fragmenty posypać migdałami bądź
płatkami migdałowymi. Można go też udekorować według własnych upodobań.
Tort orzechowy,
kawa lub herbata i miła atmosfera. Myślę, że jest to dobry przepis na spędzenie
urodzinowego dnia.
Komentarze
Prześlij komentarz