Świeże i soczyste czereśnie już wkrótce będą kusić nas swoim wyglądem na wielu straganach.
Zachęcam do zakupu tych wiosennych owoców i wykorzystania ich w pieczeniu ciasta. Polecam zrobienie pysznego owocowego tortu z kremem z czekoladowego musli, no i oczywiście z czereśniami.
Do przygotowania tego deseru potrzebne będą następujące składniki:
15 dag musli czekoladowego, 4 jajka, 1 szklankę cukru, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, ½ szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, sól, 50 dag czereśni, ¾ szklanki soku z czereśni, 2 łyżeczki soku z cytryny, 2 opakowania żelfixu (na 50 dag owoców), 3 łyżki rumu, 3 szklanki śmietany kremówki.
Przyrządzanie tortu owocowego:
Oddzielone białka od żółtek ubić na sztywną pianę z czterema łyżkami cukru. Żółtka natomiast ubić na pulchną masę z 7 łyżkami cukru, szczyptą soli i 4 łyżkami ciepłej wody. Obie mąki (pszenną i ziemniaczaną) wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz pianą z białek. Dodać to do żółtek i wszystko delikatnie wymieszać. Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia ciasta, następnie ciasto przełożyć do formy i piec przez 30 minut w temperaturze 180 stopni Celcjusza.
Czereśnie umyć i osuszyć. 16 (tyle zazwyczaj wychodzi porcji tortu owocowego) najładniejszych owoców odłożyć do dekoracji, z pozostałych usunąć pestki. Owoce bez pestek zalać sokiem z czereśni i sokiem z cytryny. Dodać do tego 7 łyżek cukru, żelfix oraz rum. Dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na 30 minut. Śmietanę ubić z 4 łyżkami cukru, 1/3 odłożyć do dekoracji. Do 2/3 śmietany dodać musli a następnie wymieszać. Schłodzony biszkopt przekroić na 3 krążki, dolną warstwę przełożyć masą czereśniową, przykryć drugą warstwą ciasta, wyłożyć na to bitą śmietanę z musli, ponownie przykryć warstwą biszkoptu. Wierzch i boki pokryć wcześniej odłożoną śmietaną, udekorować całymi czereśniami i płatkami musli.
Tort owocowy z czereśniami i kremem musli to znakomity deser na ciepłe wiosenne dni. Delikatny i bardzo lekki z pewnością zachwyci nie tylko pięknym wyglądem, ale i wspaniałym smakiem.
Komentarze
Prześlij komentarz