Bardzo proste w wykonaniu, szybkie i przede wszystkim smaczne ciasto z
rabarbarem. Tak w największym skrócie mogę określić ciasto, o którym chce
dzisiaj napisać.
Teraz wiosną bardzo łatwo dostać świeży rabarbar, który co prawda jest
lekko kwaśnawy, ale w cieście smakuje doskonale. Warto, więc pokusić się o wykorzystanie
go w pieczeniu ciasta. Jest wiele przepisów na tego rodzaju wypieki. Jednym z
nich jest przepis, który ja często wykorzystuję do pieczenia ciast z różnymi
sezonowymi owocami np. malinami, borówkami, śliwkami albo właśnie z rabarbarem.
Do pieczenia ciasta potrzebne są produkty, które zazwyczaj zawsze mamy w domu
no i oczywiście rabarbar. Składniki:
kostka tłuszczu (masło lub palma),
6jajek,
2 szklanki cukru zwykłego,
2 szklanki mąki pszennej,
1 szklanka mąki ziemniaczanej,
2 łyżki octu,
6 łyżki oleju,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
cukier waniliowy.
Wykonanie ciasta:
do naczynia dajemy tłuszcz, cukier, wbijamy po jednym jajku, miksujemy,
aż do złączenia się składników, dodajemy ocet i olej. Cały czas miksując Powoli
wsypujemy przesiane mąki (pszenną i ziemniaczaną) oraz cukier waniliowy i
proszek do pieczenia. Długo miksujemy wszystkie składniki (około 15 minut). Ciasto
nabiera wtedy puszystości a nasz wypiek po upieczeniu jest pulchny i udany.
Ciasto wlewamy do przygotowanej foremki a na wierzch kładziemy rabarbar.
Powinien on być wcześniej obrany i pokrojony na niewielkie kawałki. Wkładamy do
piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 45 minut. Z doświadczenia
wiem, że rabarbar podczas pieczenia ciasta wpadnie na jego spód. Możemy, więc
po upieczeniu i wyjęciu z formy odwrócić go. Po przestudzeniu ciasto należy
posypać cukrem pudrem. W ten sposób nie tylko ozdobimy nasz wypiek, ale też
posłodzimy rabarbar, który po wcześniejszym odwróceniu ciasta znów będzie na
jego górze. Ciasto takie zawsze jest nie zawodne, bardzo szybko się go robi, po
upieczeniu jest lekkie i pulchne, a co najważniejsze z pewnością każdemu
posmakuje.
Komentarze
Prześlij komentarz