Szarlotka i sernik. Dwa wypieki, mimo że
dość mocno różnią się od siebie, to smakują równie doskonale. Osobiście nie odważę
się wyróżnić któregoś z nich. Zachodzi więc potrzeba przedstawienia obydwóch.
Szarlotka jest ciastem o pochodzeniu
francuskim. Nazywana też jabłecznikiem, doskonale przyjęła się w naszym kraju,
gdzie powstało mnóstwo przepisów na jej wykonanie.
Oto jeden z nich.
Składniki:
2,5 szklanki mąki, 0,5 szklanki gęstej śmietany, 10 dag margaryny, 4
żółtka, szklanka cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, 2-3 łyżki kaszy manny,
kilogram jabłek
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z margaryną śmietaną i
żółtkami. Zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce. Ciasto należy podzielić na
dwie części. Jedną część rozwałkować i ułożyć na blasze, posypując
równomiernie kaszą manną. Jabłka obrać, pokroić na cienkie plasterki i ułożyć
na cieście, posypując je cukrem. Drugą część ciasta rozwałkować i ułożyć na
jabłkach. Ciasto nakłuć widelcem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec około
45 minut.
Jak już nasycimy się szarlotką to na deser proponuję sernik. Oprócz
najbardziej tradycyjnych, czyli na ciepło, popularnością cieszą się również te
na zimno, z podkładem z ciasteczek biszkoptowych lub herbatników. I taką właśnie
wersję przedstawię poniżej.
Składniki na spód:
Płatki musli, mała paczka herbatników, 6 łyżek mleka
Składniki na masę:
1 kg zmielonego białego sera, 2 galaretki, czekolada gorzka lub słodka
Składniki na wierzch:
1 galaretka, owoce
Wykonanie:
Herbatniki pokruszyć, dodać płatki musli i mleko, wszystko wymieszać.
Przełożyć do okrągłej brytfanki i rozprowadzić. Dwie galaretki rozpuścić w
dwóch szklankach wrzącej wody, wystudzić i wlać do sera, dokładnie
mieszając. Pokrojoną w kostkę czekoladę dodać do masy serowej, którą należy
wylewać na spód i wyrównać. Umieścić w lodówce na godzinę. W międzyczasie
rozpuścić jedną galaretkę w dwóch szklankach wody i wystudzić. Owoce
pokroić, rozłożyć na masie serowej. Wylać na nią zimną galaretkę i wstawić do
lodówki na kilka godzin.
Szarlotka czy
sernik? Raczej szarlotka i sernik. Myślę, że tak podany podwieczorek będzie
odpowiedzią na postawione na wstępie pytanie.
Komentarze
Prześlij komentarz