Szarlotka czy sernik? Ja osobiście wole sernik. Nie mówię,
że szarlotka jest gorsza, ale każdy jak wiadomo ma inny gust. Jak wspaniałym
jest ciastem to nie musze opisywać dla koneserów tego ciasta. Jeżeli chodzi o
jego upieczenie to też podzielę te etapy na dwie części, upieczenie ciasta oraz
zrobienie masy do tego ciasta:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 3 żółta (białka odlać w inne naczynie)
- pól szklanki cukru
- kostka margaryny
- łyżeczka proszku
- 1 cukier waniliowy
Wymienione składniki zagnieść. wykleić formę i gotowe.
Masa:
- kg twarogu
- 1 budyń śmietankowy;
- 3/4 szklanki cukru
- 3 cale jajka
- pól szklanki oleju
- 1 i 3/4 szklanki mleka
- sok z cytryny
Teraz, co należy zrobić to żółtka utrzeć z cukrem. Dodać po
trochu zmielonego twarogu. Następnie dodać suchy budyń i to wszystko wymieszać.
Kolejnym krokiem jest powolne wlewanie oleju, mleka i soku z cytryny. Potem
ubić piane z 3 białek i połączyć z masą serową. Masę należy wylać na ciasto na
blaszce. Piec ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Z
pozostawionych 3 białek i 2 łyżek cukru należy ubić beze. Po 50 minutach wyjąc
ciasto z piekarnika i posmarować ubitymi białkami. Zapiec 10-15 minut. Spożywać
najlepiej na drugi dzień. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz