Szarlotka czy sernik?



  Szarlotka czy sernik? Ja osobiście wole sernik. Nie mówię, że szarlotka jest gorsza, ale każdy jak wiadomo ma inny gust. Jak wspaniałym jest ciastem to nie musze opisywać dla koneserów tego ciasta. Jeżeli chodzi o jego upieczenie to też podzielę te etapy na dwie części, upieczenie ciasta oraz zrobienie masy do tego ciasta:
  Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 3 żółta (białka odlać w inne naczynie)
- pól szklanki cukru
- kostka margaryny
- łyżeczka proszku
- 1 cukier waniliowy
   Wymienione składniki zagnieść. wykleić formę i gotowe.
 Masa:
- kg twarogu
- 1 budyń śmietankowy;
- 3/4 szklanki cukru
- 3 cale jajka
- pól szklanki oleju
- 1 i 3/4 szklanki mleka
- sok z cytryny
  Teraz, co należy zrobić to żółtka utrzeć z cukrem. Dodać po trochu zmielonego twarogu. Następnie dodać suchy budyń i to wszystko wymieszać. Kolejnym krokiem jest powolne wlewanie oleju, mleka i soku z cytryny. Potem ubić piane z 3 białek i połączyć z masą serową. Masę należy wylać na ciasto na blaszce. Piec ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Z pozostawionych 3 białek i 2 łyżek cukru należy ubić beze. Po 50 minutach wyjąc ciasto z piekarnika i posmarować ubitymi białkami. Zapiec 10-15 minut. Spożywać najlepiej na drugi dzień. Smacznego!

Komentarze