Słów kilka o biszkoptach

Wykwintne torty, keksy, makowce, rolady oraz wuzetki, mają jedną wspólną cechę. Jest nią ciasto biszkoptowe. Oczywiście jedno ciasto drugiemu nierówne. Posiadają jednak kilka cech wspólnych, zwłaszcza na etapie ich przygotowywania. Biszkopty charakteryzują się dużą lekkością, puszystością oraz elastycznością.
Do podstawowych składników na ciasta biszkoptowe, należą świeże jaja, drobny i łatwy w rozpuszczeniu cukier, mąka pszenna tortowa lub mąka ziemniaczana. Ilość mąki i cukru zależna jest od ilości jaj, będących głównym składnikiem takiego ciasta. I tak na jedno średnie jajo, przypada 2 dekagramy cukru i 1,5 do 2 dekagramów mąki. Z każdym dodanym jajkiem ilość cukru i mąki podwajamy. Jeżeli chodzi o mąkę, można zastosować samą pszenną lub z domieszką ziemniaczanej, w skali 1:1 lub 2:1. Czynnikiem, który wpływa na pulchność ciasta, jest duża ilość powietrza wprowadzonego podczas ubijania piany z białek i dalszego delikatnego ucierania. Ciasto biszkoptowe można przygotowywać na kilka sposobów. Dwa z nich przedstawię poniżej.
1. Ciasto biszkoptowe z piany ubijanej z cukrem.
Oddzielić białka od żółtek. Białka należy ubijać, aż masa zbieleje. Stopniowo dodawać cukier i ubijać do momentu uzyskania sztywnej i puszystej piany. Żółtka należy rozmieszać, dodać do piany. Stopniowo dosypywać mąkę i lekko mieszać. Tak przygotowane ciasto wylać do polowy formy.
2. Ciasto biszkoptowe z żółtek utartych z cukrem.
Oddzielić białka od żółtek. Żółtka ucierać z cukrem do uzyskania gładkiej i puszystej masy. Powinna mieć jasnokremowy kolor. Z białek ubić sztywną pianę. Na przemian z przesianą mąką, dodawać ją do masy jajecznej i delikatnie mieszać. Tak uzyskane ciasto wylać do polowy formy.
W obu przypadkach piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 160 do 180 stopni w czasie 30 do 45 minut, bez termoobiegu.
Ciasta biszkoptowe mają duże zastosowanie w cukiernictwie. Mogą być też stosowane w żywieniu dietetycznym. Dodatkowo jeśli mąkę pszenną zastąpimy mąką kukurydzianą, otrzymamy wypiek, który można zastosować w diecie bezglutenowej.

Komentarze