Smaczna przekąska na upalne dni



  W upalne dni idealnym przysmakiem będzie ciasto z truskawkami. Nawet kiedy nie mamy apetytu przez dający się we znaki upał to na to ciasto skusi się niejeden łasuch. Przygotowanie tego ciasta jest na prawdę proste. A efektem jest obłędny w smaku a zarazem delikatny, truskawkowy serniczek z biszkoptem oraz mnóstwem owoców i galaretki. Przepis ten jest na tortownice 21-22 cm, najlepiej sylikonowa. Do jego przygotowania potrzebować będziemy:
Składniki:
- 1,5 kg truskawek
- 1 opakowanie podłużnych biszkoptów
- 1 opakowanie serka mascarpone ( tak żeby był w temperaturze pokojowej)
- 3 truskawkowe galaretki
  Przechodzimy teraz do przygotowania. Należy jedną galaretkę wsypać i rozpuścić w szklance z wrzącą wodą. Następnie odstawiamy ją do przestudzenia. Przekładamy serek do miski. Potem po trochu i powoli wlewamy galaretki i miksujemy je, tak żeby się połączyło. Najlepiej jak wlejemy kilka łyżek i je zmiksujemy na gładko a potem znów kilka łyżek wlejemy i znów na gładko aż do skończenia się galaretki. Pamiętajmy, aby miksować jak najkrócej. Kiedy uzyskamy jednolitą masę mieszamy ją lekko przez chwilę szpatułką, w celu uwolnienia powietrza, które wtłoczyliśmy podczas miksowania. Dlatego usuwamy te powietrze, żeby nie wypchnęło nam do góry tych biszkoptów. Kolejnym krokiem jest wyłożenie biszkoptami dna naszej tortownicy. Wylewamy na nie masę i odstawiamy do lodówki do stężenia. Dwie galaretki, które nam pozostały rozpuszczamy w 4 szklankach z wrzącą wodą a następnie odstawiamy, aby przestygły. Na naszą masę, która już stężałą układamy pokrojone truskawki i zalewamy je zimną galaretką. Wstawiamy nasze ciasto do lodówki, aby w pełni stężało. Po tym czasie mamy wyśmienite ciasto, które w upalne dni z chęcią można zjeść.
  Smacznego!

Komentarze