W upalne dni idealnym przysmakiem będzie ciasto z
truskawkami. Nawet kiedy nie mamy apetytu przez dający się we znaki upał to na
to ciasto skusi się niejeden łasuch. Przygotowanie tego ciasta jest na prawdę
proste. A efektem jest obłędny w smaku a zarazem delikatny, truskawkowy
serniczek z biszkoptem oraz mnóstwem owoców i galaretki. Przepis ten jest na
tortownice 21-22 cm, najlepiej sylikonowa. Do jego przygotowania potrzebować
będziemy:
Składniki:
- 1,5 kg truskawek
- 1 opakowanie podłużnych biszkoptów
- 1 opakowanie serka mascarpone ( tak żeby był w
temperaturze pokojowej)
- 3 truskawkowe galaretki
Przechodzimy teraz do
przygotowania. Należy jedną galaretkę wsypać i rozpuścić w szklance z wrzącą
wodą. Następnie odstawiamy ją do przestudzenia. Przekładamy serek do miski.
Potem po trochu i powoli wlewamy galaretki i miksujemy je, tak żeby się
połączyło. Najlepiej jak wlejemy kilka łyżek i je zmiksujemy na gładko a potem
znów kilka łyżek wlejemy i znów na gładko aż do skończenia się galaretki.
Pamiętajmy, aby miksować jak najkrócej. Kiedy uzyskamy jednolitą masę mieszamy
ją lekko przez chwilę szpatułką, w celu uwolnienia powietrza, które
wtłoczyliśmy podczas miksowania. Dlatego usuwamy te powietrze, żeby nie wypchnęło
nam do góry tych biszkoptów. Kolejnym krokiem jest wyłożenie biszkoptami dna
naszej tortownicy. Wylewamy na nie masę i odstawiamy do lodówki do stężenia.
Dwie galaretki, które nam pozostały rozpuszczamy w 4 szklankach z wrzącą wodą a
następnie odstawiamy, aby przestygły. Na naszą masę, która już stężałą układamy
pokrojone truskawki i zalewamy je zimną galaretką. Wstawiamy nasze ciasto do
lodówki, aby w pełni stężało. Po tym czasie mamy wyśmienite ciasto, które w
upalne dni z chęcią można zjeść.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz