Drożdże prasowane świeże, drożdże suche i drożdże
instant należą do grona drożdży piekarskich. Zajmują one eksponowane stanowisko
w produkcji pieczywa i wyrobów cukierniczych.
Drożdże to mikroskopijnej wielkości, jednokomórkowe
grzyby. Wymieniona w tytule nazwa, odnosi się do ich najbardziej szlachetnego
gatunku, który po przetłumaczeniu brzmi - cukrowe grzyby piwne. Zostały one wyizolowane
ze skórek winogron. Hodowane są w specjalnych drożdżowniach, gdzie do ich
rozwoju wykorzystywana jest melasa buraczana. Jest ona produktem ubocznym pozyskiwanym
przy produkcji cukru.
Działanie drożdży polega na przetwarzaniu cukru
zawartego w mące, w dwutlenek węgla i alkohol. Dwutlenek węgla odpowiedzialny jest za zwiększenie objętości ciasta oraz za jego pulchność. Sam
alkohol zaś, wyparowuje w trakcie pieczenia. Drożdże odpowiadają również za
charakterystyczny smak, aromat i naturalny złocisty kolor chlebowej skórki.
Obecnie w pieczeniu ciast słodkich jak i słonych,
wykorzystuje się głównie trzy odmiany drożdży. Różnią się one zawartością
suchej masy i wody. Tradycyjne świeże drożdże zawierają dużo wody, natomiast suchej
masy jest od 27 do 32 procent. Mają dość krótki termin przydatności, posiadają
też najbardziej intensywny zapach. Drożdże suche charakteryzują się dłuższym
terminem trwałości. Przed użyciem należy je poddać procesowi uwodnienia w
wodzie lub mleku. Dużą popularnością cieszy się odmiana drożdży suchych,
zwanych instant. Są one dużo bardziej skoncentrowane, gdzie zawartość suchej
masy wynosi ponad 90 procent. Tego typu drożdże nie potrzebują
przygotowania rozczynu, gdyż łączy się je z suchymi składnikami ciasta. Należy
pamiętać, by temperatura wody lub mleka była dość ciepła, w innym przypadku
mogą nie zadziałać. Ze względu na ich dużą koncentrację przyjmuje się, według
różnych źródeł, że 7 gram drożdży instant to 15 do 25 gram drożdży
tradycyjnych. Chleb na drożdżach i z dobrej mąki może być równie wartościowy jak chleb na zakwasie. W drożdżach występuje łatwo przyswajalne
białko, duża ilość minerałów, drogocennych kwasów i witamin, zwłaszcza tych z grupy
B. Picie surowych drożdży wpływa korzystnie na włosy, uzdrawia skórę, a zawarte
w nich składniki są niezbędne w leczeniu wielu poważnych chorób. Stosuje się je
też jako suplementy diety.
Drożdże, choć
tak niepozorne, posiadające mało romantyczny zapach, mają w sobie ogromną moc. Trudno
dziś sobie wyobrazić pieczenie ciast, chlebów lub bułek bez udziału
Saccharomyces Cerevisiae.
Komentarze
Prześlij komentarz