Pyszna Napoleonka



  Napoleonka jest przepysznym ciastem, które niestety odkładać się będzie nam na boczkach w postaci dodatkowych kilogramów. Oczywiście też są dietetyczne napoleonki albo też spotkałem się z wegańskimi napoleonkami. Ja z kolei pójdę w tradycyjną, gdzie wzrost kilogramów będzie, ale nikomu jeszcze nie zaszkodziły z powodu napoleonki. I tak jak już wcześniej robiłem podzielę swój przepis na dwie części na składniki na ciasto i składniki na krem. 
  Jeżeli chodzi o składniki na ciasto to potrzebować będziemy:
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 250 g margaryny
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  Teraz przechodzimy do wykonania, które dla weterana pieczenia ciasta będzie to niczym małe piwo. Mąkę należy posiekać z zimną margaryną, potem dodać śmietanę i zagnieść nasze ciasto. Nasze ciasto wkładamy do lodówki na około godzinę. Po wyciągnięciu nasze ciasto dzielimy na 2 części. Każdą rozwałkowujemy na wielkość blaszki, którą aktualnie posiadamy. Chodzi o to, żeby zakryła całą naszą blaszkę. Kolejnym krokiem jest przełożenie naszego ciasta na blaszkę, którą wykładamy papierem do pieczenia i pieczemy. Piec należy każde osobno w piekarniku rozgrzany do 180 stopni Celsjusza aż się przyrumieni. Ostatnią czynnością jest odstawienie do całkowitego ostygnięcia.
  Pora na krem do naszej napoleonki. Potrzebować będziemy:
- 5 szklanek pełnego mleka;
- 200-250 g masła;
- 1 szklanka cukru kryształu;
- 1 szklanka mąki pszennej;
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy;
- 1 cukier waniliowy;
- 4 żółtka;
- cukier puder do posypania;
  Tutaj również przechodzimy do wykonania. Potrzebować będziemy garnek z grubym dnem, do którego wlewamy 4 szklanki mleka, dodajemy cukier, cukier waniliowy, dorzucamy masło i zagotowujemy. Potem do osobnego naczynia wlewamy 1 szklankę mleka, dodajemy mąkę, żółtka oraz budyń. Całość miksujemy. Podgrzewamy i doprowadzamy nasze mleko do wrzenia i dodajemy zmiksowane pozostałe mleko, cały czas mieszamy, żeby się nie przypaliło lub przywarło i mieszamy do momentu aż masa zacznie się wiązać.
  Ostatnimi czynnościami jest wylanie gorącej masy na jedno ciasto i przykrycie drugim. Następnie wierzch ciasta delikatnie uciskamy. Musimy odstawić do ostygnięcia. Na sam koniec posypujemy obficie cukrem pudrem. No i mamy kolejne wspaniale ciasto, które skusi niejednego. Smacznego!

Komentarze