Pyszna Napoleonka


Napoleonka to pyszne ciasto z kremem budyniowym. Jest to bardzo znane ciasto, które w zależności od regionu występuje także pod nazwą kremówki.  Ciasto to wypiekane jest na wzór francuskiego deseru i swoją nazwą nawiązuje do osoby Napoleona Bonaparte. W Warszawie jeszcze w okresie przedwojennym było to kultowe ciastko znanej cukierni przy placu Napoleona i stąd też przyjęło ono w tamtym regionie nazwę napoleonki. W Małopolsce, natomiast to samo ciasto jest nazywane kremówką, zaś ciastko sztukowe robione na bazie bardzo słodkiego blado różowego kremu z białek nazywane jest napoleonką. W zależności od regionu w Polsce to samo ciasto może, więc występować zamiennie pod obiema nazwami. Napoleonka, czy kremówka to właściwie to samo ciastko, którego podstawą jest ciasto francuskie przełożone pysznym delikatnym kremem budyniowym, czy śmietanowym. Z wierzchu posypane cukrem pudrem. Warunkiem dobrego pieczonego ciasta na napoleonkę jest jego dość długie chłodzenie (minimum 2 godziny). Schładzanie przed pieczeniem ciasta francuskiego zapewnia mu charakterystyczne dla niego rozwarstwianie się. Najczęstszym kremem jest krem gotowany z mleka mąki pszennej, jajek z dodatkiem masła, cukru i aromatu. Dwie warstwy ciasta francuskiego przekłada się gorącym jeszcze kremem, posypuje cukrem pudrem. Po przestudzeniu kroi kwadratowe porcje i podaje, jako pyszny deser. W regionie, gdzie ja mieszkam takie ciasto na francuskim spodzie przełożone kremem budyniowym nazywamy kremówką. Napoleonką, zaś nazywamy nieco wyższe ciastka na podobnym spodzie, ale przełożone już zupełnie inną lekką, bardzo słodką pianką z ubijanych białek. Dla mnie osobiście, więc napoleonka i kremówka to zupełnie inne ciasta, które naprzemiennie stanowią pyszny słodki deser.

Komentarze