Napoleonka to pyszne ciasto z
kremem budyniowym. Jest to bardzo znane ciasto, które w zależności od regionu
występuje także pod nazwą kremówki. Ciasto
to wypiekane jest na wzór francuskiego deseru i swoją nazwą nawiązuje do osoby Napoleona
Bonaparte. W Warszawie jeszcze w okresie przedwojennym było to kultowe ciastko
znanej cukierni przy placu Napoleona i stąd też przyjęło ono w tamtym regionie
nazwę napoleonki. W Małopolsce, natomiast to samo ciasto jest nazywane kremówką,
zaś ciastko sztukowe robione na bazie bardzo słodkiego blado różowego kremu z
białek nazywane jest napoleonką. W zależności od regionu w Polsce to samo
ciasto może, więc występować zamiennie pod obiema nazwami. Napoleonka, czy
kremówka to właściwie to samo ciastko, którego podstawą jest ciasto francuskie przełożone
pysznym delikatnym kremem budyniowym, czy śmietanowym. Z wierzchu posypane
cukrem pudrem. Warunkiem dobrego pieczonego ciasta na napoleonkę jest jego dość
długie chłodzenie (minimum 2 godziny). Schładzanie przed pieczeniem ciasta
francuskiego zapewnia mu charakterystyczne dla niego rozwarstwianie się. Najczęstszym
kremem jest krem gotowany z mleka mąki pszennej, jajek z dodatkiem masła, cukru
i aromatu. Dwie warstwy ciasta francuskiego przekłada się gorącym jeszcze
kremem, posypuje cukrem pudrem. Po przestudzeniu kroi kwadratowe porcje i
podaje, jako pyszny deser. W regionie, gdzie ja mieszkam takie ciasto na
francuskim spodzie przełożone kremem budyniowym nazywamy kremówką. Napoleonką,
zaś nazywamy nieco wyższe ciastka na podobnym spodzie, ale przełożone już zupełnie
inną lekką, bardzo słodką pianką z ubijanych białek. Dla mnie osobiście, więc
napoleonka i kremówka to zupełnie inne ciasta, które naprzemiennie stanowią
pyszny słodki deser.
Komentarze
Prześlij komentarz