Przepis na ciasto ptysiowe

Ptyś jest kolejnym przedstawicielem francuskiej myśli cukierniczej, jaki zawitał przed laty do naszego kraju. Dzięki naszym cukiernikom, którzy z pasją podeszli do tematu, mamy dziś możliwość degustowania się tą słodkością. Ptyś powstaje z ciasta parzonego, które jest przełożone bitą śmietaną lub kremem. Możliwość przygotowania ptysia w domu, pozwala na dowolny wybór kremów według własnych upodobań.

Składniki na ciasto ptysiowe:
3/4 szklanki mąki, 60 g margaryny, 4 jaja, 3/4 szklanki wody, pół łyżeczki soli.

Przygotowanie:
Zagotować wodę z margaryną i solą. Do gotującej wody wsypywać mąkę, mieszając do momentu odstawania masy od naczynia. Tak przygotowaną masę odstawić do przestygnięcia. Do lekko ostudzonej masy wbijać kolejno po jednym jajku, wyrabiając łyżką do uzyskania pulchnej i szklistej masy. Ciasto wykładać łyżką lub włożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać w dość dużych odstępach, na wysmarowaną tłuszczem blachę. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni, przez 20 do 30 minut. Gdy ciasto będzie zarumienione wyjąć i przekroić na pól tworząc podstawę i daszek. Odstawić do wystygnięcia.
Chłodną śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem, można też dodać cukru waniliowego. Następnie łyżką lub rękawem cukierniczym wyłożyć na podstawę ciastka i przykryć daszkiem. Ciekawą opcją będzie też krem budyniowy lub kajmak.

Brak pomysłu na słodką przekąskę? Ptyś pomoże rozwiązać ten palący problem. Lubiany przez dzieci, lubiany przez dorosłych - trochę przez swój wygląd, trochę przez nazwę i oczywiście przez swój wyjątkowy smak. Popołudnie z ptysiem to gwarancja słodkiej rodzinnej zabawy.

Komentarze