Ptyś jest kolejnym przedstawicielem
francuskiej myśli cukierniczej, jaki zawitał przed laty do naszego kraju.
Dzięki naszym cukiernikom, którzy z pasją podeszli do tematu, mamy dziś
możliwość degustowania się tą słodkością. Ptyś powstaje z ciasta parzonego,
które jest przełożone bitą śmietaną lub kremem. Możliwość przygotowania ptysia
w domu, pozwala na dowolny wybór kremów według własnych upodobań.
Składniki na ciasto ptysiowe:
3/4 szklanki mąki, 60 g margaryny, 4 jaja,
3/4 szklanki wody, pół łyżeczki soli.
Przygotowanie:
Zagotować wodę z margaryną i solą. Do
gotującej wody wsypywać mąkę, mieszając do momentu odstawania masy od naczynia.
Tak przygotowaną masę odstawić do przestygnięcia. Do lekko ostudzonej masy
wbijać kolejno po jednym jajku, wyrabiając łyżką do uzyskania pulchnej i szklistej
masy. Ciasto wykładać łyżką lub włożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać w
dość dużych odstępach, na wysmarowaną tłuszczem blachę. Włożyć do nagrzanego
piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni, przez 20 do 30 minut. Gdy ciasto
będzie zarumienione wyjąć i przekroić na pól tworząc podstawę i daszek.
Odstawić do wystygnięcia.
Chłodną śmietanę kremówkę ubić z cukrem
pudrem, można też dodać cukru waniliowego. Następnie łyżką lub rękawem
cukierniczym wyłożyć na podstawę ciastka i przykryć daszkiem. Ciekawą opcją
będzie też krem budyniowy lub kajmak.
Brak pomysłu na słodką przekąskę? Ptyś
pomoże rozwiązać ten palący problem. Lubiany przez dzieci, lubiany przez
dorosłych - trochę przez swój wygląd, trochę przez nazwę i oczywiście przez swój
wyjątkowy smak. Popołudnie z ptysiem to gwarancja słodkiej rodzinnej zabawy.
Komentarze
Prześlij komentarz