Przepis na Ptyś


Ptysie to ciastka bardzo lubiane, wypieka się je z charakterystycznego ciasta parzonego. Jest to rodzaj ciasta otrzymywanego przez zaparzanie mąki pszennej mieszanką wody z tłuszczem.  Zrobienie takiego ciasta wcale nie jest takie trudne, a upieczone z niego ptysie można dowolnie nadziewać. Do pieczenia ciasta parzonego potrzebujemy: 150 gramów mąki pszennej niskiego typu, 4 jajka, 50 gramów masła, 250 ml. wody, cukier waniliowy i szczyptę soli. W garnku zagotowujemy wodę z masłem i odrobiną soli. Zmniejszamy ogień mieszamy i dodajemy przesianą mąkę, cukier waniliowy. Trzymając ciasto na wolnym ogniu dokładnie mieszamy przez około 3 minuty. Zaparzone w ten sposób ciasto przekładamy do miski i do jeszcze ciepłego, ale już niegorącego wbijamy po jednym jajku cały czas energicznie mieszając (można użyć miksera). Tak przygotowane ciasto łyżką lub rękawem cukierniczym formując koliste kształty wykładamy na przygotowaną foremkę Należy pamiętać, by nie kłaść naszych ptysiów zbyt blisko siebie. Podczas pieczenia ciasto jeszcze podrośnie nawet dwukrotnie, a więc musi mieć jeszcze wolne miejsce. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy ciasto jeszcze przez około 15 do 20 minut w zależności od wielkości ptysiów. Pamiętajmy, aby podczas pieczenia ciasta nie otwierać piekarnika, gdyż może ono opaść i zrobi się zakalec. Upieczone ptysie należy po przestudzeniu poprzekrawać ostrym nożem, by można je było później nadziać, a czym to zrobimy to już kwestia naszego gustu. Ptysie możemy nadziewać np. bitą śmietaną. Takie nadzienie możemy szybko przygotować miksując 2 szklanki gęstej wysokoprocentowej zimnej śmietany. Do ubitej na sztywno śmietany powoli dodajemy pół szklanki cukru pudru oraz cukier waniliowy. Taką śmietanę wykładamy na dolną część przekrojonego ptysia, przykrywamy górną częścią i posypujemy cukrem pudrem. Ptysie z bitą śmietaną najlepiej przekładać na krótko przed podaniem, aby ciasto nie nawilgło i nie stało się mało apetyczne. Ptysie możemy także nadziewać wieloma różnymi lekkimi kremami, następnie polewać je rozpuszczoną czekoladą. Ptysie pieczone z takiego parzonego ciasta wspaniale pęcznieją w piekarniku a powstałe w nich puste środki aż się proszą o wypełnienie ich pysznym kremem lub bitą śmietaną.

Komentarze