Ptysie to ciastka bardzo lubiane,
wypieka się je z charakterystycznego ciasta parzonego. Jest to rodzaj ciasta
otrzymywanego przez zaparzanie mąki pszennej mieszanką wody z tłuszczem. Zrobienie takiego ciasta wcale nie jest takie
trudne, a upieczone z niego ptysie można dowolnie nadziewać. Do pieczenia
ciasta parzonego potrzebujemy: 150 gramów mąki pszennej niskiego typu, 4 jajka,
50 gramów masła, 250 ml. wody, cukier waniliowy i szczyptę soli. W garnku
zagotowujemy wodę z masłem i odrobiną soli. Zmniejszamy ogień mieszamy i dodajemy
przesianą mąkę, cukier waniliowy. Trzymając ciasto na wolnym ogniu dokładnie
mieszamy przez około 3 minuty. Zaparzone w ten sposób ciasto przekładamy do miski
i do jeszcze ciepłego, ale już niegorącego wbijamy po jednym jajku cały czas
energicznie mieszając (można użyć miksera). Tak przygotowane ciasto łyżką lub
rękawem cukierniczym formując koliste kształty wykładamy na przygotowaną
foremkę Należy pamiętać, by nie kłaść naszych ptysiów zbyt blisko siebie. Podczas
pieczenia ciasto jeszcze podrośnie nawet dwukrotnie, a więc musi mieć jeszcze wolne
miejsce. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 10 minut, a
następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy ciasto jeszcze przez
około 15 do 20 minut w zależności od wielkości ptysiów. Pamiętajmy, aby podczas
pieczenia ciasta nie otwierać piekarnika, gdyż może ono opaść i zrobi się
zakalec. Upieczone ptysie należy po przestudzeniu poprzekrawać ostrym nożem, by
można je było później nadziać, a czym to zrobimy to już kwestia naszego gustu. Ptysie
możemy nadziewać np. bitą śmietaną. Takie nadzienie możemy szybko przygotować
miksując 2 szklanki gęstej wysokoprocentowej zimnej śmietany. Do ubitej na sztywno
śmietany powoli dodajemy pół szklanki cukru pudru oraz cukier waniliowy. Taką śmietanę
wykładamy na dolną część przekrojonego ptysia, przykrywamy górną częścią i
posypujemy cukrem pudrem. Ptysie z bitą śmietaną najlepiej przekładać na krótko
przed podaniem, aby ciasto nie nawilgło i nie stało się mało apetyczne. Ptysie
możemy także nadziewać wieloma różnymi lekkimi kremami, następnie polewać je
rozpuszczoną czekoladą. Ptysie pieczone z takiego parzonego ciasta wspaniale
pęcznieją w piekarniku a powstałe w nich puste środki aż się proszą o wypełnienie
ich pysznym kremem lub bitą śmietaną.
Komentarze
Prześlij komentarz