Przepis na Karpatkę



  Tak jak już nie raz pisałem o przepisach mojej Mamy tak i tym razem posłużę się jej przepisem. Teraz napisze jak upiec karpatkę. Te niezwykłe ciasto nie raz pewnie jedliście. Samo upieczenie ciasta wymaga włożenia serca i cierpliwości a efekty doceni nie jedna osoba w rodzinie.
  Do naszego ciasta będziemy potrzebować i tu małymi kroczkami będę tłumaczyć:
- 1 szklanka wody;
- 0.5 kostki palmy;
- szczypta soli;
- szklanka mąki;
- 5 jaj;
 Sól, palmę i wodę razem zmieszać i zagotować. Następnie szklankę mąki wsypać do zagotowanej masy i rozetrzeć. Na końcu do przestudzonego ciasta dodać 5 jaj. Utrzeć, podzielić na dwie części. Piec w okrągłej formie po ok 45 minut w rozgrzanym piecu do temperatury 180 stopni Celsjusza. 
 A teraz pora na zrobienie kremu. Potrzebować będziemy:
- pół litra mleka;
- szklanka cukru;
- 1 paczka wanilii;
- mąka;
- kartoflanka;
- żółtko
  Zagotować mleko i wanilię i cukier. Do pół szklanki mleka odlanego wcześniej wsypać 2 łyżki mąki, 2 łyżki kartoflanki i 1 żółtko. Wymieszać i wlać do zagotowanego mleka. Następnie odstawić to do wystygnięcia. Po wystygnięciu połączyć lub utrzeć z kostką masła. Przełożyć wcześniej upieczone placki. I nasze ciasto jest gotowe. 
 Mamy pyszną karpatkę, na którą zapewne niejeden łasuch się skusi. Smacznego!

Komentarze