Tak jak już nie raz
pisałem o przepisach mojej Mamy tak i tym razem posłużę się jej przepisem. Teraz
napisze jak upiec karpatkę. Te niezwykłe ciasto nie raz pewnie jedliście. Samo
upieczenie ciasta wymaga włożenia serca i cierpliwości a efekty doceni nie
jedna osoba w rodzinie.
Do naszego ciasta będziemy potrzebować i tu małymi
kroczkami będę tłumaczyć:
- 1 szklanka wody;
- 0.5 kostki palmy;
- szczypta soli;
- szklanka mąki;
- 5 jaj;
Sól, palmę i wodę
razem zmieszać i zagotować. Następnie szklankę mąki wsypać do zagotowanej masy
i rozetrzeć. Na końcu do przestudzonego ciasta dodać 5 jaj. Utrzeć, podzielić
na dwie części. Piec w okrągłej formie po ok 45 minut w rozgrzanym piecu do
temperatury 180 stopni Celsjusza.
A teraz pora na
zrobienie kremu. Potrzebować będziemy:
- pół litra mleka;
- szklanka cukru;
- 1 paczka wanilii;
- mąka;
- kartoflanka;
- żółtko
Zagotować mleko i
wanilię i cukier. Do pół szklanki mleka odlanego wcześniej wsypać 2 łyżki mąki,
2 łyżki kartoflanki i 1 żółtko. Wymieszać i wlać do zagotowanego mleka.
Następnie odstawić to do wystygnięcia. Po wystygnięciu połączyć lub utrzeć z
kostką masła. Przełożyć wcześniej upieczone placki. I nasze ciasto jest gotowe.
Mamy pyszną karpatkę, na którą zapewne niejeden łasuch się skusi. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz