Pieczenie ciasta - porady

Sztuka pieczenia ciast, polega na odpowiednim doborze składników, kolejności ich dodawania oraz temperatury i czasu pieczenia. Oprócz tych podstawowych zasad, warto poznać jeszcze kilka drobnych niuansów, które powinny zagwarantować pełnię sukcesu.
Nie tylko bułka tarta.
Przygotowując formy do pieczenia ciast, można obsypać je mąką albo innymi składnikami. W przypadku ciast lub tortów orzechowych, spód formy warto oprószyć zmielonymi orzechami włoskimi lub laskowymi. Ciasta lub torty czekoladowe będą lepsze, jeżeli do oprószenia formy wykorzysta się kakao. Można posłużyć się też wiórkami kokosowymi bądź płatkami migdałowymi, które dodadzą aromatu naszym wypiekom.
Jeżeli chodzi o temperaturę i czas pieczenia, należy wziąć pod uwagę, że nie wszystkie ciasta z tego samego gatunku mają taką samą normę. Ciasta z masą serową lub makową są cięższe, dlatego należy je piec dłużej i w niższej temperaturze najlepiej od 160 do 180 stopni.
Owocowe rozmaitości.
Jeżeli chcemy, by nasze ciasto z owocami prezentowało się ładnie, dobrze jest takie owoce obtoczyć w mące lub bułce tartej. Owoce nie opadną wówczas na dno. Dodatkowo bułka tarta, którą oprószymy ciasto, ochroni je przed zbytnim nasączeniem sokiem z owoców. Podobny efekt uzyskamy, gdy kruche ciasto po wcześniejszym nakłuciu, posmarujemy białkiem. Aby ciasto mogło oddać całość smaku owoców, muszą być one w pełni dojrzałe.
Wilgotność ciasta nie wynika tylko z dodania owoców. Może ona występować też w innych, nie owocowych ciastach. Można wówczas położyć na takim wypieku kromkę chleba, który przejmie nadmierną wilgoć, jednocześnie nie wysuszając ciasta. W trakcie pieczenia ciasta zdarza się, że jego wierzch za bardzo zaczyna się rumienić. Aby ukrócić ten proces należy przyłożyć go pergaminem lub folią aluminiową, koniecznie błyszczącą stroną od góry.
Oprócz czysto technicznych kwestii, w pieczeniu ciast wykorzystuje się też takie z pogranicza przesądów lub wierzeń jak choćby mieszanie tylko w prawą stronę. Co by o tym nie myśleć, to liczy się przecież efekt końcowy.

Komentarze