Najbardziej oryginalna foremka do ciasta


Podstawowe formy do pieczenia ciast, o których ostatnio pisałam oczywiście nie są jedynymi formami dostępnymi na rynku. Rozmaitość wypieków a przede wszystkim różnorakość okazji, na które pieczemy ciasta wymusiła powstanie wielu oryginalnych nietypowych foremek. Okolicznościowe wypieki najlepiej prezentują się upieczone w formach, które swoim kształtem nawiązują do danej okazji. Walentynkowe desery można wypiekać w foremkach o kształcie serca. Weselne, czy komunijne torty także zazwyczaj piecze się w formach o tym kształcie. Pieczone ciasta dla dzieci sprawią im wiele radości, jeżeli będą w zabawnych kształtach samochodów, zwierzątek, bałwanków, kwiatków itp. Bożonarodzeniowe wypieki dodadzą uroku świętom, gdy upieczemy je w formach o kształtach choinek, gwiazd, czy mikołajów. Dzięki odpowiedniej formie możemy także zrobić ciasto w kształcie otwartej księgi. Bardzo oryginalna forma do pieczenia ciasta, o jakiej ostatnio czytałam, a która szczególnie mnie zainteresowała to silikonowa forma w kształcie gotyckiego zamku. Ciasto z takiej formy z pewnością będzie niezwykle efektowne i zwróci na siebie uwagę. Do wypiekania większych wyższych wielkanocnych babek niezbędna jest forma z kominem. To oryginalna forma, w której ciasto do samego środka dobrze się wypieka, zapobiegając powstaniu zakalca. Upieczona babka po wyjęciu ma karbowany wierzch, a dzięki kominowi także otwór w środku, co pozwala na krojenie ładnych jednakowych porcji. Takie właśnie formy do pieczenia ciasta wielkanocnego zachowały się jeszcze w moim domu. Wykonane były z gliny, a następnie wypalane, a to nadało im trwałości i gładkości. Stanowią one już jedynie pamiątkę, nie są już niestety używane. Są to formy do pieczenia ciast w piecach chlebowych, gdzie długo trzymały ciepło, a nie w teraźniejszych piekarnikach. Formy te uważam za niezwykle oryginalne, niemalże zabytkowe, przecież powstały prawie pół wieku temu. Myślę jednak, że w odpowiednim piecu można by było jeszcze je wykorzystać do pieczenia ciasta drożdżowego na Wielkanoc. To właśnie dzięki oryginalnym nietypowym formom możemy nadać naszym wypiekom oryginalności i efektywności.

Komentarze