Podstawowe formy do pieczenia
ciast, o których ostatnio pisałam oczywiście nie są jedynymi formami dostępnymi
na rynku. Rozmaitość wypieków a przede wszystkim różnorakość okazji, na które
pieczemy ciasta wymusiła powstanie wielu oryginalnych nietypowych foremek.
Okolicznościowe wypieki najlepiej prezentują się upieczone w formach, które
swoim kształtem nawiązują do danej okazji. Walentynkowe desery można wypiekać w
foremkach o kształcie serca. Weselne, czy komunijne torty także zazwyczaj
piecze się w formach o tym kształcie. Pieczone ciasta dla dzieci sprawią im
wiele radości, jeżeli będą w zabawnych kształtach samochodów, zwierzątek,
bałwanków, kwiatków itp. Bożonarodzeniowe wypieki dodadzą uroku świętom, gdy
upieczemy je w formach o kształtach choinek, gwiazd, czy mikołajów. Dzięki
odpowiedniej formie możemy także zrobić ciasto w kształcie otwartej księgi. Bardzo
oryginalna forma do pieczenia ciasta, o jakiej ostatnio czytałam, a która
szczególnie mnie zainteresowała to silikonowa forma w kształcie gotyckiego zamku.
Ciasto z takiej formy z pewnością będzie niezwykle efektowne i zwróci na siebie
uwagę. Do wypiekania większych wyższych wielkanocnych babek niezbędna jest
forma z kominem. To oryginalna forma, w której ciasto do samego środka dobrze
się wypieka, zapobiegając powstaniu zakalca. Upieczona babka po wyjęciu ma
karbowany wierzch, a dzięki kominowi także otwór w środku, co pozwala na
krojenie ładnych jednakowych porcji. Takie właśnie formy do pieczenia ciasta
wielkanocnego zachowały się jeszcze w moim domu. Wykonane były z gliny, a
następnie wypalane, a to nadało im trwałości i gładkości. Stanowią one już
jedynie pamiątkę, nie są już niestety używane. Są to formy do pieczenia ciast w
piecach chlebowych, gdzie długo trzymały ciepło, a nie w teraźniejszych
piekarnikach. Formy te uważam za niezwykle oryginalne, niemalże zabytkowe, przecież
powstały prawie pół wieku temu. Myślę jednak, że w odpowiednim piecu można by
było jeszcze je wykorzystać do pieczenia ciasta drożdżowego na Wielkanoc. To
właśnie dzięki oryginalnym nietypowym formom możemy nadać naszym wypiekom oryginalności
i efektywności.
Komentarze
Prześlij komentarz