Ciasta proste lub o bardziej skomplikowanej recepturze. Tradycyjny lub nieco egzotyczny smak. A co z ich kształtem? Jest
mnóstwo wspaniałych ciast, które pieczone są na tradycyjnych blachach, w formach
i foremkach. Jeżeli jednak chcemy wyrwać się ze stałego schematu okrągłych,
prostokątnych lub kwadratowych form, to na rynku zawsze da się wypatrzyć coś
niecodziennego.
W moim odczuciu najbardziej oryginalnymi
foremkami są te, których kształty ciast nawiązują do różnych symboli, wydarzeń,
czasami też międzyludzkich uczuć. Jedną z ciekawszych foremek, jest ta o kształcie
podkowy. Podkowa jak wiadomo jest symbolem szczęścia oraz ochrony. Urodzinowy
tort w tym kształcie, jaki kiedyś otrzymałem wyglądał wspaniale. Dziś co prawda samego smaku
już nie pamiętam, za to wygląd wciąż pozostaje w mojej pamięci. Foremki w kształcie podkowy, można spotkać w różnych wymiarach, mogą być aluminiowe bądź
ceramiczne.
Pozostając przy temacie szczęścia, to foremka
o kształcie czterolistnej koniczyny jest tu jak najbardziej na miejscu. Nadaje
się do pieczenia różnego rodzaju ciast. Do wyboru są te, z pełnym dnem lub w
formie obręczy, inaczej wykrawaczki. Ciasto z takiej formy pięknie
komponuję się na przystrojonym stole. Wśród oryginalnych foremek nie może
zabraknąć tych „sercowych”. Znane są już od dawna, a ciasta i torty z nich wykonane, cieszą się u zakochanych łakomczuchów dużą popularnością.
Nie ma jednej, najbardziej oryginalnej
foremki do pieczenia ciast. Bo też nie zawsze musi chodzić o ich kształt i rodzaj
materiału. Często jest nią ta, która służy nam przez lata, dając możliwość
radowania się ze wspaniałych wypieków.
Komentarze
Prześlij komentarz