Najbardziej oryginalna foremka do ciasta

Ciasta proste lub o bardziej skomplikowanej recepturze. Tradycyjny lub nieco egzotyczny smak. A co z ich kształtem? Jest mnóstwo wspaniałych ciast, które pieczone są na tradycyjnych blachach, w formach i foremkach. Jeżeli jednak chcemy wyrwać się ze stałego schematu okrągłych, prostokątnych lub kwadratowych form, to na rynku zawsze da się wypatrzyć coś niecodziennego.
W moim odczuciu najbardziej oryginalnymi foremkami są te, których kształty ciast nawiązują do różnych symboli, wydarzeń, czasami też międzyludzkich uczuć. Jedną z ciekawszych foremek, jest ta o kształcie podkowy. Podkowa jak wiadomo jest symbolem szczęścia oraz ochrony. Urodzinowy tort w tym kształcie, jaki kiedyś otrzymałem wyglądał wspaniale. Dziś co prawda samego smaku już nie pamiętam, za to wygląd wciąż pozostaje w mojej pamięci. Foremki w kształcie podkowy, można spotkać w różnych wymiarach, mogą być aluminiowe bądź ceramiczne.
Pozostając przy temacie szczęścia, to foremka o kształcie czterolistnej koniczyny jest tu jak najbardziej na miejscu. Nadaje się do pieczenia różnego rodzaju ciast. Do wyboru są te, z pełnym dnem lub w formie obręczy, inaczej wykrawaczki. Ciasto z takiej formy pięknie komponuję się na przystrojonym stole. Wśród oryginalnych foremek nie może zabraknąć tych „sercowych”. Znane są już od dawna, a ciasta i torty z nich wykonane, cieszą się u zakochanych łakomczuchów dużą popularnością.   
Nie ma jednej, najbardziej oryginalnej foremki do pieczenia ciast. Bo też nie zawsze musi chodzić o ich kształt i rodzaj materiału. Często jest nią ta, która służy nam przez lata, dając możliwość radowania się ze wspaniałych wypieków.

Komentarze