Murzynek, który się zawsze udaje



  W niejednym domu nieraz było pieczone ciasto o pospolitej nazwie "Murzynek". Te proste ciasto o zbitej konsystencji jest dobrym pomysłem, kiedy brakuje nam jakiś wysublimowanych przepisów na ciasta oraz co najważniejsze, czasu. Ciasto, które jest idealne pomimo swojej prostoty. Do upieczenia ciasta nie potrzeba za wiele składników oraz zbyt wiele kombinowania a to jest jednym z większych atutów, kiedy chce nam się czegoś słodkiego i domowego. Nazwa tego ciasta może trochę podchodzić pod rasistowskie hasło, ale na szczęście dla niego nikt jeszcze się do tego nie przyczepił.
  Przepis, który stosuje moja mama wygląda następująco i podzielę to na etapy.
Etap I.
Składniki:
- 3/4 szklanki wody
- kostka palmy
- 3 łyżki kakao
- 1.5 szklanki cukru
- 1 przyprawa do piernika
  Następnie wszystko razem należy zmieszać i zagotować. To, co uzyskaliśmy odstawiamy do wystygnięcia.
Etap II.
Składniki:
- 5 jaj
- 2.5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenie
  Po wystygnięciu dodać 5 żółtek, 2.5 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Na koniec dodać piane ubitą z 5 białek. Następnie wszystko należy wymieszać i piec przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyciągnięciu ciasta z pieca na końcu polać polewą czekoladową. Smacznego!

Komentarze