Formy do pieczenia ciast



  Kiedy jemy ciasta nie zastanawiamy się nad tym, co było potrzebne do ich zrobienia lub wypieczenia. Okazuje się, że tak jak jest mnóstwo gatunków ciast tak jest i podobnie z formami i blaszkami to jego wypieczenia. Zależy też od wypieku, jaki chcemy mieć oraz uzyskanego ciasta. Też nie zmienimy czyiś upodobań, co do ulubionych form do pieczenia ciasta. Do pieczenia ciast najczęściej używane są blachy i formy do pieczenia, blachy i formy do ciast. Różne rodzaje tortownic np. tortownice tradycyjne, tortownice z tzw. tuleją, tortownice w kształcie serca, tortownice "Stokrotka", tortownice "Sześciokąt". Często te formy wykonane są z blachy ocynowanej lub z blachy z powłoką nieprzywierającą. Innych form użyjemy do ciast, innych do tortów a jeszcze innych do babeczek czy muffinek.
  Sam pamiętam jak w akademiku piekło się muffinki w plastikowych albo w elastycznych formach, z których potem babeczki łatwo można było wyciągnąć. Moja mama z kolei kieruje się formami, które posłużą jej na bardzo długo i nie zardzewieją w miedzy czasie. Ale jest zwolenniczką metalowych blach do pieczenia ciast. Nie raz pewnie każdy z nas miał dylemat, jaką formę kupić, gdy wszedł do sklepu a tam całe regały blach i form do pieczenia ciasta. Poukładane na rozmiary, temperaturę, wygląd czy z jakiego tworzywa wykonane.
  Jedyne, co nas może ograniczać to cena i nasza wyobraźnia, która będzie stanowić wyznacznik do pieczenia ciasta według naszego uznania.

Komentarze