Kiedy jemy ciasta nie zastanawiamy się nad tym, co było
potrzebne do ich zrobienia lub wypieczenia. Okazuje się, że tak jak jest
mnóstwo gatunków ciast tak jest i podobnie z formami i blaszkami to jego
wypieczenia. Zależy też od wypieku, jaki chcemy mieć oraz uzyskanego ciasta.
Też nie zmienimy czyiś upodobań, co do ulubionych form do pieczenia ciasta. Do
pieczenia ciast najczęściej używane są blachy i formy do pieczenia, blachy i
formy do ciast. Różne rodzaje tortownic np. tortownice tradycyjne, tortownice z
tzw. tuleją, tortownice w kształcie serca, tortownice "Stokrotka",
tortownice "Sześciokąt". Często te formy wykonane są z blachy
ocynowanej lub z blachy z powłoką nieprzywierającą. Innych form użyjemy do
ciast, innych do tortów a jeszcze innych do babeczek czy muffinek.
Sam pamiętam
jak w akademiku piekło się muffinki w plastikowych albo w elastycznych formach,
z których potem babeczki łatwo można było wyciągnąć. Moja mama z kolei kieruje
się formami, które posłużą jej na bardzo długo i nie zardzewieją w miedzy
czasie. Ale jest zwolenniczką metalowych blach do pieczenia ciast. Nie raz
pewnie każdy z nas miał dylemat, jaką formę kupić, gdy wszedł do sklepu a tam
całe regały blach i form do pieczenia ciasta. Poukładane na rozmiary,
temperaturę, wygląd czy z jakiego tworzywa wykonane.
Jedyne, co nas może
ograniczać to cena i nasza wyobraźnia, która będzie stanowić wyznacznik do
pieczenia ciasta według naszego uznania.
Komentarze
Prześlij komentarz