Każdy, kto zajmuje się pieczeniem
ciast domowych powinien posiadać do tego odpowiednie formy. Obecnie na rynku
mamy szeroki wybór rozmaitych form i foremek do pieczenia ciast i ciasteczek. Ze
względu na materiał, z jakiego są wykonane możemy spotkać metalowe blachy,
formy z żaroodpornego szkła, czy ceramiki oraz bardzo modne ostatnio foremki
silikonowe. Wszystkie te formy dostępne są w wielu rozmiarach i kształtach, każda
z nich ma też swoje zastosowanie w pieczeniu ciast różnego rodzaju. Najbardziej
popularne, a zarazem najtańsze są tzw. blaszki wykonane z różnych metali. Bardzo
dobre są te z teflonową powłoką nieprzywierającą. Uproszczą one nam pieczenie
ciasta oraz jego wyjmowanie, gdyż nie trzeba ich niczym smarować, ani wykładać.
Powłoka ta jest jednak delikatna, dlatego łatwo je uszkodzić, w przeciwieństwie
do zwykłych metalowych blach, które są bardzo odporne na wszelkie uszkodzenia. Te
jednak musimy przed pieczeniem ciasta wyłożyć papierem lub posmarować, ale za
to posłużą nam bardzo długo. Wśród metalowych foremek mamy też najbogatszy
wybór przeróżnych kształtów. Metalowe formy są sztywne, toteż świetnie nadają
się do pieczenia ciast lanych np. serników, czy biszkoptów. W zależności od
ciasta możemy wybierać kształty prostokątne, kwadratowe świetne na szarlotkę,
czy keks. Wąskie prostokątne o zaokrąglonym dnie tzw. cwibakówki do wypieku
ciasta o nazwie cwibak. Uniwersalne okrągłe tortownice, zazwyczaj z otwieranym
bokiem i wyjmowanym dnem posłużą nie tylko do wypieku tortów, ale także wielu innych
ciast. Specjalne karbowane formy do wypieku babek drożdżowych lub piaskowych przydatne
zwłaszcza w okresie świąt wielkanocnych. Bardzo eleganckie ceramiczne, czy
żaroodporne szklane formy to nieco większy wydatek, ale możemy je wykorzystać
nie tylko do pieczenia ciast, ale także do ich pokrojenia i podania. Formy
silikonowe najczęściej wybierane przez nowoczesnych piekarzy. Lekkie i giętkie są
praktyczne w pieczeniu małych ciasteczek sztukowych np. babeczek. Doskonałe są
do ciast na zimno, można w nich schładzać, a nawet zamrażać ciasta i desery, które
łatwo z nich później wyjąć. Tak bogaty asortyment form pozwala nam na wybór tych
najlepszych i najodpowiedniejszych dla naszych wypieków.
Komentarze
Prześlij komentarz