Formy do pieczenia ciast


Każdy, kto zajmuje się pieczeniem ciast domowych powinien posiadać do tego odpowiednie formy. Obecnie na rynku mamy szeroki wybór rozmaitych form i foremek do pieczenia ciast i ciasteczek. Ze względu na materiał, z jakiego są wykonane możemy spotkać metalowe blachy, formy z żaroodpornego szkła, czy ceramiki oraz bardzo modne ostatnio foremki silikonowe. Wszystkie te formy dostępne są w wielu rozmiarach i kształtach, każda z nich ma też swoje zastosowanie w pieczeniu ciast różnego rodzaju. Najbardziej popularne, a zarazem najtańsze są tzw. blaszki wykonane z różnych metali. Bardzo dobre są te z teflonową powłoką nieprzywierającą. Uproszczą one nam pieczenie ciasta oraz jego wyjmowanie, gdyż nie trzeba ich niczym smarować, ani wykładać. Powłoka ta jest jednak delikatna, dlatego łatwo je uszkodzić, w przeciwieństwie do zwykłych metalowych blach, które są bardzo odporne na wszelkie uszkodzenia. Te jednak musimy przed pieczeniem ciasta wyłożyć papierem lub posmarować, ale za to posłużą nam bardzo długo. Wśród metalowych foremek mamy też najbogatszy wybór przeróżnych kształtów. Metalowe formy są sztywne, toteż świetnie nadają się do pieczenia ciast lanych np. serników, czy biszkoptów. W zależności od ciasta możemy wybierać kształty prostokątne, kwadratowe świetne na szarlotkę, czy keks. Wąskie prostokątne o zaokrąglonym dnie tzw. cwibakówki do wypieku ciasta o nazwie cwibak. Uniwersalne okrągłe tortownice, zazwyczaj z otwieranym bokiem i wyjmowanym dnem posłużą nie tylko do wypieku tortów, ale także wielu innych ciast. Specjalne karbowane formy do wypieku babek drożdżowych lub piaskowych przydatne zwłaszcza w okresie świąt wielkanocnych. Bardzo eleganckie ceramiczne, czy żaroodporne szklane formy to nieco większy wydatek, ale możemy je wykorzystać nie tylko do pieczenia ciast, ale także do ich pokrojenia i podania. Formy silikonowe najczęściej wybierane przez nowoczesnych piekarzy. Lekkie i giętkie są praktyczne w pieczeniu małych ciasteczek sztukowych np. babeczek. Doskonałe są do ciast na zimno, można w nich schładzać, a nawet zamrażać ciasta i desery, które łatwo z nich później wyjąć. Tak bogaty asortyment form pozwala nam na wybór tych najlepszych i najodpowiedniejszych dla naszych wypieków.

Komentarze