Zaletą
wielu wypieków jest fakt, że możemy je piec na dowolnej, raz wybranej formie. Prostota
niektórych ciast i małe wymagania sprzętowe sprawiają, że typowa blacha
pozostaje do dyspozycji przez wiele lat. Można też upiec na niej bardziej
skomplikowane ciasta. Na rynku dostępnych jest wiele form i foremek, z
najróżniejszych surowców. Wykonane są z aluminium, metalu, ze stali nierdzewnej
lub modnego ostatnio silikonu.
Przy
zakupie form należy zwrócić uwagę, by były wykonane z powłoki nieprzywierającej
do ciasta. Warto też sprawdzić, czy forma jest odporna na ewentualne zadrapania,
które mogą spowodować pojawienie się rdzy. Również kwasy z owoców mogą
uszkodzić powierzchnię formy, dlatego warto się zaopatrzyć w papier do
pieczenia. Ważne jest też, by takie formy ułatwiały wyjmowanie ciasta - mamy tu
więc takie z wyjmowanym dnem lub z rozpinanymi bokami. Jest to przydatne w sytuacji,
gdy pieczone są ciasta o łamliwej konstrukcji. Do takich delikatnych ciast
należą biszkopty, z których powstają później torty. Do ich upieczenia
wykorzystuje się formy, inaczej tortownice, z takich materiałów jak aluminium
lub silikon. Jeżeli chodzi o kształty, to oprócz tradycyjnie okrągłych i
kwadratowych, mamy do dyspozycji bardziej wyszukane, choćby w kształcie
serca. Można tu też wykorzystać formy ze specjalnym kominem, dzięki któremu
ciasto będzie równomiernie pieczone i zapobiegnie powstaniu zakalca.
Kolejnym
rodzajem formy, w której można piec ciasta biszkoptowe jest ćwibakówka. Nazwa formy
pochodzi od słowa, ćwibak. Jest to nazwa ciasta, dziś bardziej znanego jako
keks, choć nieco w innej formule. Takie formy o półokrągłym i podłużnym
kształcie nadają się do pieczenia rolad lub makowców. Keksy zaś pieczone są w
keksówkach, które mają prostokątny i podłużny kształt. Oprócz keksów można
w nich piec inne ciasta, na przykład pierniki. A skoro o piernikach mowa,
to oprócz tradycyjnych kształtów, mamy do dyspozycji specjalne formy, dzięki
którym możemy przystroić świąteczny stół piernikową chatką lub pałacem.
Jak widzimy, form do pieczenia ciast jest
bardzo dużo. Istotne jest tu praktyczne podejście do tematu tak, by służyły one
przez lata i nie okazały się zbędnym gratem zapychającym nasze szafy.
Komentarze
Prześlij komentarz