Formy do pieczenia ciast

Zaletą wielu wypieków jest fakt, że możemy je piec na dowolnej, raz wybranej formie. Prostota niektórych ciast i małe wymagania sprzętowe sprawiają, że typowa blacha pozostaje do dyspozycji przez wiele lat. Można też upiec na niej bardziej skomplikowane ciasta. Na rynku dostępnych jest wiele form i foremek, z najróżniejszych surowców. Wykonane są z aluminium, metalu, ze stali nierdzewnej lub modnego ostatnio silikonu.
Przy zakupie form należy zwrócić uwagę, by były wykonane z powłoki nieprzywierającej do ciasta. Warto też sprawdzić, czy forma jest odporna na ewentualne zadrapania, które mogą spowodować pojawienie się rdzy. Również kwasy z owoców mogą uszkodzić powierzchnię formy, dlatego warto się zaopatrzyć w papier do pieczenia. Ważne jest też, by takie formy ułatwiały wyjmowanie ciasta - mamy tu więc takie z wyjmowanym dnem lub z rozpinanymi bokami. Jest to przydatne w sytuacji, gdy pieczone są ciasta o łamliwej konstrukcji. Do takich delikatnych ciast należą biszkopty, z których powstają później torty. Do ich upieczenia wykorzystuje się formy, inaczej tortownice, z takich materiałów jak aluminium lub silikon. Jeżeli chodzi o kształty, to oprócz tradycyjnie okrągłych i kwadratowych, mamy do dyspozycji bardziej wyszukane, choćby w kształcie serca. Można tu też wykorzystać formy ze specjalnym kominem, dzięki któremu ciasto będzie równomiernie pieczone i zapobiegnie powstaniu zakalca.
Kolejnym rodzajem formy, w której można piec ciasta biszkoptowe jest ćwibakówka. Nazwa formy pochodzi od słowa, ćwibak. Jest to nazwa ciasta, dziś bardziej znanego jako keks, choć nieco w innej formule. Takie formy o półokrągłym i podłużnym kształcie nadają się do pieczenia rolad lub makowców. Keksy zaś pieczone są w keksówkach, które mają prostokątny i podłużny kształt. Oprócz keksów można w nich piec inne ciasta, na przykład pierniki. A skoro o piernikach mowa, to oprócz tradycyjnych kształtów, mamy do dyspozycji specjalne formy, dzięki którym możemy przystroić świąteczny stół piernikową chatką lub pałacem.
Jak widzimy, form do pieczenia ciast jest bardzo dużo. Istotne jest tu praktyczne podejście do tematu tak, by służyły one przez lata i nie okazały się zbędnym gratem zapychającym nasze szafy.

Komentarze