Wiele wypieków przygotowuje się na bazie ciasta kruchego lub półkruchego.
Oba te rodzaje ciast są do siebie bardzo podobne, dlatego często określa się je
po prostu kruchym ciastem. Jest jednak między nimi zasadnicza różnica,
polegająca przede wszystkim na ich innej kruchości. Kruchość ta zależy nie
tylko od różnych składników ciasta, ale także od ich proporcji. Klasyczne
kruche ciasto składa się z mąki pszennej, masła, cukru pudru i żółtek. Do
pieczenia ciasta półkruchego oprócz tych podstawowych składników dodaje się
jeszcze śmietanę, całe jajka i proszek do pieczenia. Ciasto kruche, jak sama
nazwa wskazuje ma niezwykle delikatną i kruchą strukturę, a zawdzięcza ją dużej
ilości użytego masła. Proporcjonalnie może być go nawet połowę w stosunku do
mąki. Takie ciasto wykorzystuje się do pieczenia ciast na mazurki do robienia
babeczek, czy różnych kruchych ciasteczek sztukowych. Ciasto półkruche zawiera
mniej tłuszczu w stosunku do mąki, śmietanę oraz białka jajek, a to powoduje
jego większą spójność i twardość. Świetnie nadaje się, zatem do pieczenia ciast
z owocami, do szarlotki, czy jako spód do sernika. Sposób wykonania obu tych
ciast jest podobny. Do przesianej mąki dodaje się zimne masło, dokładnie sieka
nożem, następnie dodaje cukier i żółtka, a w przypadku ciasta półkruchego także
całe jajka, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Ciasto należy krótko zarabiać, gdyż
robi się bardzo lepkie, a to utrudnia jego rozwałkowanie. Zwłaszcza ciasto typowo
kruche z dużą ilością masła schładza się, by nabrało jednolitości i łatwiej się
wałkowało, a później wykładało do formy. Przed pieczeniem ciasto nakłuwa się widelcem,
co zapobiega powstaniu wybrzuszeń. Jest bardzo wiele przepisów na to tak często
pieczone ciasto kruche, czy półkruche. Przepisy te z pewnością też mniej lub
bardziej różnią się od siebie. Zależy to oczywiście od rodzaju wypieku, do
jakiego jest przewidziane. Nieco inne ciasto lepsze będzie na kruche ciasteczka
sztukowe, czy na szarlotkę, inne, jako ciasto pod sernik a jeszcze inne do
różnych wypieków z owocami.
Komentarze
Prześlij komentarz