Ciasto kruche, czy półkruche?


Wiele wypieków przygotowuje się na bazie ciasta kruchego lub półkruchego. Oba te rodzaje ciast są do siebie bardzo podobne, dlatego często określa się je po prostu kruchym ciastem. Jest jednak między nimi zasadnicza różnica, polegająca przede wszystkim na ich innej kruchości. Kruchość ta zależy nie tylko od różnych składników ciasta, ale także od ich proporcji. Klasyczne kruche ciasto składa się z mąki pszennej, masła, cukru pudru i żółtek. Do pieczenia ciasta półkruchego oprócz tych podstawowych składników dodaje się jeszcze śmietanę, całe jajka i proszek do pieczenia. Ciasto kruche, jak sama nazwa wskazuje ma niezwykle delikatną i kruchą strukturę, a zawdzięcza ją dużej ilości użytego masła. Proporcjonalnie może być go nawet połowę w stosunku do mąki. Takie ciasto wykorzystuje się do pieczenia ciast na mazurki do robienia babeczek, czy różnych kruchych ciasteczek sztukowych. Ciasto półkruche zawiera mniej tłuszczu w stosunku do mąki, śmietanę oraz białka jajek, a to powoduje jego większą spójność i twardość. Świetnie nadaje się, zatem do pieczenia ciast z owocami, do szarlotki, czy jako spód do sernika. Sposób wykonania obu tych ciast jest podobny. Do przesianej mąki dodaje się zimne masło, dokładnie sieka nożem, następnie dodaje cukier i żółtka, a w przypadku ciasta półkruchego także całe jajka, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Ciasto należy krótko zarabiać, gdyż robi się bardzo lepkie, a to utrudnia jego rozwałkowanie. Zwłaszcza ciasto typowo kruche z dużą ilością masła schładza się, by nabrało jednolitości i łatwiej się wałkowało, a później wykładało do formy. Przed pieczeniem ciasto nakłuwa się widelcem, co zapobiega powstaniu wybrzuszeń. Jest bardzo wiele przepisów na to tak często pieczone ciasto kruche, czy półkruche. Przepisy te z pewnością też mniej lub bardziej różnią się od siebie. Zależy to oczywiście od rodzaju wypieku, do jakiego jest przewidziane. Nieco inne ciasto lepsze będzie na kruche ciasteczka sztukowe, czy na szarlotkę, inne, jako ciasto pod sernik a jeszcze inne do różnych wypieków z owocami.

 

Komentarze