Każda dobra cukiernia, posiada w swojej kolekcji jakiś
oryginalny produkt. Może to być ciasto lub tort o wyjątkowym smaku,
nietuzinkowym wyglądzie lub charakterystycznej nazwie. Do tego zestawu
często dołączone są też inne popularne słodkości, wśród których prym wiodą
osławione ciasteczka sztukowe. I właśnie do tej kategorii należą takie przeboje
jak wuzetka, napoleonka i poczciwy ptyś. Ale to nie wszystko. W tej
kategorii lista przebojów jest dość długa.
Tak się jakoś składa, że spora grupa ciast i
ciasteczek sztukowych ma w sobie coś z francuskiego. Bo albo francuskie
pochodzenie, albo francuska nazwa, albo wyrób z ciasta francuskiego.
Przedstawicielami tej pysznej reprezentacji są napoleonki, ptysie oraz eklerki.
Ta ostatnia wykonana jest z ciasta parzonego, które po przekrojeniu,
napełniane jest bitą śmietaną lub kremem budyniowym. Wierzch może być czysty
lub w polewie czekoladowej. Pyszny krem i smukła budowa, przez którą
ciastko zawdzięcza swą nazwę, jest dla mnie wspomnieniem pierwszych wizyt
w cukierniach. Dużą popularnością cieszą się też wyroby z ciasta
francuskiego. Rożek francuski, rogaliki, koperty i im podobne, nadziewane są kremami,
czekoladą bądź marmoladą. Podobnym nadzieniem wypełnione są też słynne rurki, powstające również z ciasta kruchego.
Podobno w dobrej kuchni jak i cukierni nic się nie
marnuje. Bajaderka jest tego doskonałym przykładem. Do wykonania tego ciastka, często
wykorzystuje się nadmiar tego, co pozostało przy produkcji innych słodkości. Ciastko
z odzysku? – Na pewno nie. Kunszt i wyobraźnia cukiernika pozwala na stworzenie
wypieku z okrawków innych ciast, ciasteczek i biszkoptu. Do tego kawałki
czekolady, orzechy, kokos lub migdały, odrobina rumu i mamy pyszną, słodką
bajaderkę. Ciasto o prostokątnym lub kulistym kształcie, występuje też pod
nazwą kartofelek lub ziemniaczek.
Ciasteczka sztukowe, w zależności od miejsca
pochodzenia, mogą wyglądać inaczej, mimo tej samej nazwy. Dotyczy to choćby
ciast i ciasteczek z nazwą piegowate, puchate, owocowe lub z galaretką.
Jak widać wybór jest ogromny,
żołądek zaś tylko jeden.
Komentarze
Prześlij komentarz