Chleb oraz rozmaite ciasta i
ciasteczka nie mogłyby istnieć gdyby nie ich podstawowy produkt, czyli
mąka. Zboża uprawiane były na całym
świecie od setek lat. Na początku ziarna mielono w domowych żarnach, a
pozyskiwana z nich mąka stała się podstawowym produktem żywieniowym. Już od
czasów prahistorycznych wypiekano z niej najpierw placki chlebowe, później
proste chleby pszenne, czy żytnie. Wraz z rozwojem młynarstwa, kiedy to mąka
stała się powszechnie dostępna także wiele najrozmaitszych rodzajów pieczywa,
wyrobów piekarniczych i cukierniczych. Rozwój młynarstwa doprowadził do
znacznie szerszego i bogatszego zastosowania mąki w przemyśle spożywczym. Mąka
powstaje w wyniku przemiału ziarna. W zależności, z jakiego rodzaju zbóż, czy
też innych roślin została wyprodukowana ma też różne zastosowanie. Mąki typowo
chlebowej, o której szerzej pisałam ostatnio używa się do pieczenia chleba, czy
też innych rodzajów pieczywa pszennego lub żytniego. Wypieka się z niej ciasta oraz
inne wyroby cukiernicze, ale także używana jest do robienia pierogów,
naleśników makaronów, klusek itp. Wyróżniamy także mąkę tzw. nie chlebową wyprodukowaną
z innych zbóż np. jęczmienną, pszenżytnią, czy owsianą, która czasami stanowi
dodatek do pieczenia chleba. Wśród mąk nie chlebowych znajdują się też te,
które mają swoje zastosowanie w pieczeniu chleba dla osób na diecie
bezglutenowej. Jest to mąka kukurydziana, ryżowa oraz gryczana. W przeciwieństwie
do mąk pszennej, czy żytniej nie zawiera ona glutenu, który jest wykluczony w
tej diecie. Mąkę powstałą w wyniku przemiału innych zbóż i wielu roślin stosuje
się do różnych celów piekarniczych i kulinarnych lub jako składnik, czy dodatek
do wielu dań. Najbardziej popularna jest jednak mąka pszenna, która ma
najszersze zastosowanie zarówno w pieczeniu chleba razowego, pieczywa
pszennego, rozmaitych ciast, jak i w robieniu wielu kulinarnych dań. Mąka
żytnia była kiedyś bardzo popularna, tam gdzie gleby były mało urodzajne obecnie
jest rzadziej używana. Mąka orkiszowa ponownie wraca do piekarnictwa i ma swoje
zastosowanie w pieczeniu chleba orkiszowego. Mąka kukurydziana uzyskiwana z
przemiału ziarna kukurydzy, Mąka gryczana z nasion gryki, mąka sojowa bardzo
odżywcza, czy mąka jaglana to tylko niektóre inne mąki, mające również swoje
zastosowanie w kulinariach. Jest też jeszcze bardzo popularna w kuchni mąka
ziemniaczana, wytwarzana z ziemniaków i często używana, jako składnik wielu
dań. Żadna mąka nie jest spożywana, jako czysty produkt, stanowi jednak
niezastąpiony surowiec do dalszego przetwórstwa kulinarnego i piekarniczego. Nie
jest ona jedynie jednym z podstawowych produktów żywieniowych dla ludzi. W
postaci otrąb, czy pasz jest też znakomitym pokarmem dla zwierząt.
Komentarze
Prześlij komentarz