Zastosowanie mąki


Chleb oraz rozmaite ciasta i ciasteczka nie mogłyby istnieć gdyby nie ich podstawowy produkt, czyli mąka.  Zboża uprawiane były na całym świecie od setek lat. Na początku ziarna mielono w domowych żarnach, a pozyskiwana z nich mąka stała się podstawowym produktem żywieniowym. Już od czasów prahistorycznych wypiekano z niej najpierw placki chlebowe, później proste chleby pszenne, czy żytnie. Wraz z rozwojem młynarstwa, kiedy to mąka stała się powszechnie dostępna także wiele najrozmaitszych rodzajów pieczywa, wyrobów piekarniczych i cukierniczych. Rozwój młynarstwa doprowadził do znacznie szerszego i bogatszego zastosowania mąki w przemyśle spożywczym. Mąka powstaje w wyniku przemiału ziarna. W zależności, z jakiego rodzaju zbóż, czy też innych roślin została wyprodukowana ma też różne zastosowanie. Mąki typowo chlebowej, o której szerzej pisałam ostatnio używa się do pieczenia chleba, czy też innych rodzajów pieczywa pszennego lub żytniego. Wypieka się z niej ciasta oraz inne wyroby cukiernicze, ale także używana jest do robienia pierogów, naleśników makaronów, klusek itp. Wyróżniamy także mąkę tzw. nie chlebową wyprodukowaną z innych zbóż np. jęczmienną, pszenżytnią, czy owsianą, która czasami stanowi dodatek do pieczenia chleba. Wśród mąk nie chlebowych znajdują się też te, które mają swoje zastosowanie w pieczeniu chleba dla osób na diecie bezglutenowej. Jest to mąka kukurydziana, ryżowa oraz gryczana. W przeciwieństwie do mąk pszennej, czy żytniej nie zawiera ona glutenu, który jest wykluczony w tej diecie. Mąkę powstałą w wyniku przemiału innych zbóż i wielu roślin stosuje się do różnych celów piekarniczych i kulinarnych lub jako składnik, czy dodatek do wielu dań. Najbardziej popularna jest jednak mąka pszenna, która ma najszersze zastosowanie zarówno w pieczeniu chleba razowego, pieczywa pszennego, rozmaitych ciast, jak i w robieniu wielu kulinarnych dań. Mąka żytnia była kiedyś bardzo popularna, tam gdzie gleby były mało urodzajne obecnie jest rzadziej używana. Mąka orkiszowa ponownie wraca do piekarnictwa i ma swoje zastosowanie w pieczeniu chleba orkiszowego. Mąka kukurydziana uzyskiwana z przemiału ziarna kukurydzy, Mąka gryczana z nasion gryki, mąka sojowa bardzo odżywcza, czy mąka jaglana to tylko niektóre inne mąki, mające również swoje zastosowanie w kulinariach. Jest też jeszcze bardzo popularna w kuchni mąka ziemniaczana, wytwarzana z ziemniaków i często używana, jako składnik wielu dań. Żadna mąka nie jest spożywana, jako czysty produkt, stanowi jednak niezastąpiony surowiec do dalszego przetwórstwa kulinarnego i piekarniczego. Nie jest ona jedynie jednym z podstawowych produktów żywieniowych dla ludzi. W postaci otrąb, czy pasz jest też znakomitym pokarmem dla zwierząt.

Komentarze