Jedną z szybszych i zarazem niewielkich przekąsek są
rogaliki z marmoladą lub jabłkiem i cynamonem. Pewnie takie słodkości mają mało
wspólnego ze zdrową dietą, ale czego to się nie robi dla łakoci. Rogaliki
idealnie nadają się do umilenia rodzinnych spotkań.
Będziemy potrzebowali:
- 1 kg mąki
- 2 jajka
- 3/4 kostki smalcu
- cukier waniliowy
- 4 łyżki cukru
- 1/2 l mleka
- kostka drożdży
- marmolada lub jabłka z cynamonem;
Przygotowanie dla
każdego, kto lubi piec ciasta w różnej postaci będzie igraszką. Należy do miski
wrzucić rozdrobnione drożdże, wlać mleko zasypać cukrem muszą wyrosnąć. Potem
trzeba dorzucać resztę składników oprócz marmolady i/lub jabłek z cynamonem.
Zagniatamy składniki tak, aby się wszystko zmieszało i połączyło ze sobą.
Zawijamy nasze ciasto w czystą ściereczkę. Następnym krokiem jest włożenie
zawiniętego ciasta do zimnej wody i czekamy aż wypłynie. Po wypłynięciu nasze
ciasto należy rozwałkować i robimy tzw. kopertki. W środek naszej kopertki
dajemy łyżkę marmolady lub jabłko z cynamonem to zależy od nas. Jeżeli chodzi o
zawijanie to należy 4 rogi zawinąć do środka. Sposób zawijania i jak to robić,
jeżeli robimy to pierwszy raz, zapewne znajdziemy w internecie. Piekarnik
nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Nasze rogaliki pieczemy 15-20
minut tak, aby miały rumiany kolor. Jeżeli już są gotowe to wyciągamy i
cieszymy się z naszego wypieku. Dla lepszego smaku można dodać cukier puder lub
lukier. Smacznego!!!
Komentarze
Prześlij komentarz