Pieczenie chleba w domu, daje możliwość swobodnego
doboru rodzaju mąk. Możemy też dobierać różne ziarna i zioła tak, by
podkreślały jego smak. Liczne eksperymenty i modyfikacje spowodowały powstanie
mnóstwa przepisów na chleb. Mąka pszenna, trochę żytniej i kminek to często
spotykany zestaw w przepisie na własny chleb. Poniżej przedstawiam szczegóły
propozycji na chleb z kminkową nutą.
Składniki:
375 g mąki pszennej chlebowej lub
typu 650, 125 g mąki żytniej typ 720, 300 ml letniej wody, 25 g świeżych
drożdży, odrobina cukru, łyżka oleju, łyżeczka soli, 2 łyżeczki kminku
Wykonanie:
Obie mąki należy przesiać. Drożdże
i cukier rozpuścić w wodzie, dodając 1/3 mąki. Składniki wymieszać do ich
połączenia. Odstawić na kilkanaście minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu
zaczynu, dodać do niego pozostałą mąkę, olej, sól i kminek. Tak przygotowane
ciasto należy wyrabiać przez kilka minut, aż zacznie odstawać od ręki. Gdy
ciasto jest gotowe, należy je przełożyć do keksówki i pozostawić do dalszego
wyrośnięcia na około 30 minut. Można w tym czasie nagrzać piekarnik do
temperatury 200 stopni.
Ciasto przed włożeniem naciąć
od góry, można też posmarować jajkiem. Piec w temperaturze 200 stopni przez
10 minut. Po tym czasie temperaturę należy zmniejszyć do 180 stopni i piec
przez 30 do 40 minut. Dla pewności pod koniec pieczenia można wbić cienki
patyczek, jeśli będzie suchy to znaczy, że chleb jest gotowy. Dobrze upieczony
chleb będzie wydawał głuchy odgłos podczas stukania w jego spód.
Kminek należy do najstarszych przypraw na
naszym kontynencie. Posiada wiele właściwości zdrowotnych, urozmaica też smak
wielu potraw. Warto więc pokusić się o wzbogacenie domowego pieczywa tym
dodatkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz