Przepis na własny chleb

Pieczenie chleba w domu, daje możliwość swobodnego doboru rodzaju mąk. Możemy też dobierać różne ziarna i zioła tak, by podkreślały jego smak. Liczne eksperymenty i modyfikacje spowodowały powstanie mnóstwa przepisów na chleb. Mąka pszenna, trochę żytniej i kminek to często spotykany zestaw w przepisie na własny chleb. Poniżej przedstawiam szczegóły propozycji na chleb z kminkową nutą.

Składniki:
375 g mąki pszennej chlebowej lub typu 650, 125 g mąki żytniej typ 720, 300 ml letniej wody, 25 g świeżych drożdży, odrobina cukru, łyżka oleju, łyżeczka soli, 2 łyżeczki kminku

Wykonanie:
Obie mąki należy przesiać. Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie, dodając 1/3 mąki. Składniki wymieszać do ich połączenia. Odstawić na kilkanaście minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu zaczynu, dodać do niego pozostałą mąkę, olej, sól i kminek. Tak przygotowane ciasto należy wyrabiać przez kilka minut, aż zacznie odstawać od ręki. Gdy ciasto jest gotowe, należy je przełożyć do keksówki i pozostawić do dalszego wyrośnięcia na około 30 minut. Można w tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni.
Ciasto przed włożeniem naciąć od góry, można też posmarować jajkiem. Piec w temperaturze 200 stopni przez 10 minut. Po tym czasie temperaturę należy zmniejszyć do 180 stopni i piec przez 30 do 40 minut. Dla pewności pod koniec pieczenia można wbić cienki patyczek, jeśli będzie suchy to znaczy, że chleb jest gotowy. Dobrze upieczony chleb będzie wydawał głuchy odgłos podczas stukania w jego spód.

Kminek należy do najstarszych przypraw na naszym kontynencie. Posiada wiele właściwości zdrowotnych, urozmaica też smak wielu potraw. Warto więc pokusić się o wzbogacenie domowego pieczywa tym dodatkiem.

Komentarze