Przepis na własny chleb



  Mieszkając w internacie dostałem przepis od jednej wychowawczyni na chleb, który ona sama wypieka i nie trzeba długo czekać, żeby go skosztować. A wiadomo, że nie ma to jak domowe pieczywo bez żadnych niepotrzebnych dodatków. Ja wtedy będąc laikiem poradziłem sobie ze zrobieniem ciasta do tego chleba a następnie wypieczenie go.
  Składniki to:
* 1 kg mąki;
* 1 szklanka ziaren słonecznikowych lub dyni;
* 0.5 szklanki siemienia lnianego;
* 1 szklanka otręb pszennych;
* 1 łyżka soli (można więcej);
* 1 łyżka cukru;
* 3 łyżki oleju;
* 1 l ciepłej wody;
* 10 deko drożdży;

   Kolejne kroki są równie proste także każdy z nas potrafiłby zrobić ten chleb. Następnymi krokami jest wsypanie do garnka mąki, szklanki ziaren, otręby pszenne, sól, cukier i wlać olej. Wszystko to wymieszać. W między czasie litr ciepłej wody plus 10 deko drożdży, rozpuścić, i wlać do pozostałych składników, czyli do tego garnka czy innego naczynia. Plusem tego chleba domowego jest, że nie trzeba czekać, aż wyrośnie. Po wymieszaniu wszystkiego wlewamy ciasto w 2 formy lub korytka duże i piec w 220 stopniach Celsjusza przez godzinę czasu. Po godzinie czasu mamy gotowe chleby. Ja osobiście lubię jeść jeszcze ciepłe pieczywo. Czyli tak jak widzimy nie zawsze pieczenie chleba jest czymś trudnym. Wystarczy przepis na chleb domowy, składniki i trochę chęci.
  Smacznego!

Komentarze