Przepis na własny chleb


Po wielu niezbyt zdrowych pysznościach, które jadaliśmy podczas świąt postanowiłam sama upiec chleb domowy. Ponieważ przez ostatnie dni nie bardzo zwracałam uwagę na to, czy to, co jem jest zdrowe, chciałam dla odmiany upiec zdrowe domowe pieczywo. Wiem, że najzdrowszy jest chleb razowy pieczony na zakwasie żytnim. Wiem też, że upieczenie takiego chleba wcale nie jest proste, ale cóż podjęłam wyzwanie. Znalazłam przepis na chleb domowy, ale taki naprawdę zdrowy, chleb razowy na zakwasie żytnim i spróbowałam go upiec. Muszę się nawet pochwalić, bo jak na pierwszy raz wyszedł mi naprawdę rewelacyjnie, a skoro mi się udał, to wam z pewnością też się uda. Oczywiście najpierw zaczęłam od przygotowania domowego zakwasu na chleb. Znam już ten temat, więc ze zrobieniem zakwasu nie miałam problemu. Was też zachęcam do poczytania o tym jak zrobić zakwas na chleb.

Do pieczenia chleba należy przygotować:

200 gram mąki pszennej koniecznie razowej

Około 200 gram świeżego, ale już aktywnego zakwasu żytniego,

1 łyżeczka soli,

Około 350 ml. Ciepłej wody,

Jeżeli chcemy to także 50 gramów (według uznania) ziaren np. słonecznika, lub kminku.

Zakwas na chleb mieszamy z mąką w dużym naczyniu. Powoli dolewamy wodę, dosypujemy sól.  Dokładnie mieszając cały czas, aż wszystkie składniki się połączą i powstanie dość gęste ciasto. Pod koniec dokładamy ziarna. Przygotowujemy blachę, mianowicie smarujemy ją oliwą, żeby nasz chleb domowy po upieczeniu można było łatwo wyjąć. Wykładamy ciasto do foremki, ale tak do połowy, bo jeszcze będzie rosło. Nakrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy do ciepłego miejsca na około trzy godziny, żeby dobrze wyrosło. Można go też na wierzchu posmarować ciepłą wodą i posypać ziarnami. Przed pieczeniem chleba mocno nagrzewamy piekarnik do nawet 250 st. Celcjusza. Po włożeniu chleba do piekarnika zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i tak pieczemy chleb przez około 50 minut. Po upieczeniu należy go wyjąć z foremki, by mógł ostygnąć. Po kilkunastu godzinach można już taki wspaniały chleb jeść, najlepiej z masełkiem. Pieczenie chleba na zakwasie to wielka przyjemność, wspaniały zapach w domu i pyszny zawsze świeży, a co najważniejsze zdrowy chleb upieczony wyłącznie z naturalnych składników.

Komentarze

  1. Własny chleb jest bardzo dobrym sposobem na to, aby zacząć żyć zdrowo. U mnie w rodzinie odkąd tylko pamiętam to jadło się wiele dań które były wykonane na bazie mąki. Sama dziś również korzystając z przepisów od https://basiazsercem.pl/ mam możliwość przygotowywania wiele smacznych dań.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz