Przepis na chleb ciecierzycowy

Ciecierzyca, cieciorka, groch włoski. Trzy nazwy odnoszące się do tej samej uprawnej rośliny. Nie jest to kolejny artykuł z „Działkowca”, tylko wstęp do tekstu o przepisie na chleb ciecierzycowy. Włochy są krajem, w którym ciecierzyca cieszy się dużą popularnością. Pieczone są tam chleby – placki o nazwie farinata. Są to proste w zrobieniu chlebki, niewymagające dużej ilości składników i nakładu pracy. Poniżej przepis.
Składniki:
150 g mąki z ciecierzycy, 300 ml wody, 3 łyżki oliwy z oliwek, odrobina soli
Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać lub zmiksować. Ciasto ma mieć rzadką konsystencję. Tortownicę ze średnicą 24 centymetry wyłożyć papierem do pieczenia i nasmarować go oliwą, by ciasto nie przywarło do papieru. Wylać całą zawartość do tortownicy i włożyć do wcześniej nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez około pół godziny. Nie używać termoobiegu.

Ciecierzyca i powstająca z niej mąka jest częstym składnikiem diet bezglutenowych. W pieczeniu chleba, mąka ta jest wykorzystywana jako zamiennik mąk z zawartością glutenu. Eliminuje się nawet drożdże, które czasami mogą być nim fabrycznie zanieczyszczone. W zamian można wykorzystać bezglutenowy proszek do pieczenia. Poniżej przepis.
Składniki:
160 g mąki z ciecierzycy, 40 g mielonych migdałów, 80 g masła, 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki soli, 5 białek, jedno żółtko, 1 lub 2 łyżki słonecznika lub nasion z dyni
Wykonanie:
Białka ubić z solą na sztywną pianę, masło z cukrem ucierać do uzyskania puszystej masy. Do powstałej masy dodać mąkę, migdały oraz proszek do pieczenia. Składniki należy wymieszać do powstania suchej i sypkiej masy. Masę dodać do piany z białek, delikatnie wymieszać do połączenia składników. Na koniec dołączyć wybrane nasiona.
Formę keksową należy wysmarować masłem, obsypać mąką z ciecierzycy i wyłożyć na nią ciasto. Należy piec w temperaturze 160 stopni przez 40 minut.

Chleb z ciecierzycy można przygotować też w bardziej tradycyjny sposób. Może on być na zakwasie lub drożdżach, z dodatkiem innych mąk. Poszukując pomysłów na zdrową i zróżnicowaną dietę, warto wzbogacić domowe pieczywo takim chlebem.

Komentarze