Ciecierzyca, cieciorka, groch włoski. Trzy
nazwy odnoszące się do tej samej uprawnej rośliny. Nie jest to kolejny artykuł
z „Działkowca”, tylko wstęp do tekstu o przepisie na chleb ciecierzycowy. Włochy
są krajem, w którym ciecierzyca cieszy się dużą popularnością. Pieczone są tam
chleby – placki o nazwie farinata. Są to proste w zrobieniu chlebki, niewymagające
dużej ilości składników i nakładu pracy. Poniżej przepis.
Składniki:
150 g mąki z ciecierzycy, 300
ml wody, 3 łyżki oliwy z oliwek, odrobina soli
Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie
wymieszać lub zmiksować. Ciasto ma mieć rzadką konsystencję. Tortownicę ze
średnicą 24 centymetry wyłożyć papierem do pieczenia i nasmarować go oliwą,
by ciasto nie przywarło do papieru. Wylać całą zawartość do tortownicy i
włożyć do wcześniej nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez
około pół godziny. Nie używać termoobiegu.
Ciecierzyca i powstająca z niej mąka jest
częstym składnikiem diet bezglutenowych. W pieczeniu chleba, mąka ta jest wykorzystywana
jako zamiennik mąk z zawartością glutenu. Eliminuje się nawet drożdże, które czasami
mogą być nim fabrycznie zanieczyszczone. W zamian można wykorzystać bezglutenowy
proszek do pieczenia. Poniżej przepis.
Składniki:
160 g mąki z ciecierzycy, 40 g
mielonych migdałów, 80 g masła, 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia,
1/4 łyżeczki soli, 5 białek, jedno żółtko, 1 lub 2 łyżki słonecznika lub
nasion z dyni
Wykonanie:
Białka ubić z solą na sztywną
pianę, masło z cukrem ucierać do uzyskania puszystej masy. Do powstałej
masy dodać mąkę, migdały oraz proszek do pieczenia. Składniki należy wymieszać
do powstania suchej i sypkiej masy. Masę dodać do piany z białek,
delikatnie wymieszać do połączenia składników. Na koniec dołączyć wybrane
nasiona.
Formę keksową należy
wysmarować masłem, obsypać mąką z ciecierzycy i wyłożyć na nią ciasto. Należy
piec w temperaturze 160 stopni przez 40 minut.
Chleb z ciecierzycy
można przygotować też w bardziej tradycyjny sposób. Może on być na zakwasie lub
drożdżach, z dodatkiem innych mąk. Poszukując pomysłów na zdrową i zróżnicowaną
dietę, warto wzbogacić domowe pieczywo takim chlebem.
Komentarze
Prześlij komentarz