Kilka dni temu koleżanka poczęstowała mnie domowym
pieczywem. Ponieważ stosuje ona dietę bezglutenową zazwyczaj sama piecze chleb
domowy. Takiego chleba jednak jeszcze u niej nigdy nie próbowałam. Wytłumaczyła
mi, że do pieczenia tego chleba użyła mąki z ciecierzycy, zwanej też inaczej mąki
z grochu włoskiego lub cieciorki. Nie bardzo wiedziałam nawet, co to jest
ciecierzyca? Jest to, zatem roślina strączkowa uprawiana już w starożytności
podobna do grochu. Ciecierzyca jest doskonałym źródłem roślinnego białka,
żelaza. Obniża poziom ciśnienia, cholesterolu zapobiega anemii. Zawarty w niej
błonnik wpływa korzystnie na nasz układ trawienny zapobiegając zaparciom. Niestety
powoduje też wzdęcia, co może dla niektórych stanowić przeciwskazanie do jej
spożywania. Z ciecierzycy można przyrządzać wiele potraw, ale można też zrobić
z niej mąkę do pieczenia chleba. Jej ogromną zaletą jest to, że nie zawiera
glutenu, więc jest używana do pieczenia chleba bezglutenowego. Moja znajoma
postanowiła użyć właśnie takiej mąki do pieczenia swojego chleba domowego. Jest
to rzeczywiście bardzo nietypowy chleb o oryginalnym smaku, znacznie różniący
się od znanego mi chleba pszennego, czy chleba razowego. Wzięłam nawet od niej
przepis na chleb domowy, według którego go upiekła. Jest on bardzo prosty do
upieczenia i ma interesujący smak, dlatego warto spróbować. Składniki, które
będą potrzebne do pieczenia chleba:
380 gramów letniej wody,
7 gramów drożdży instant,
4 łyżki oliwy z oliwek,
250 gramów mąki z ciecierzycy,
100 gramów nasion np. słonecznika, sezamu, dyni,
100 gramów mielonych migdałów,
1 łyżeczka soli,
4 jajka.
Przygotowując się do pieczenia chleba należy na początek
nastawić piekarnik na 190 stopni, następnie letnią wodę wymieszać w naczyniu z
oliwą i suchymi drożdżami i pozostawić na około 5 minut. W dużej misce
wymieszać mąkę z ciecierzycy, mielone migdały, pozostałe ziarna oraz sól. Na
koniec dodać roztrzepane jajka i wodę z drożdżami i oliwą. Wszystko dokładnie
wymieszać, aż do połączenia składników. Masa będzie zupełnie płynna, i taką
właśnie należy przelać do przygotowanej foremki. Wstawić do nagrzanego
piekarnika i piec około 45 minut, aż nasz chleb stanie się złotawo brązowy.
Chleb z ciecierzycy to
interesujący chleb domowy, który jest bardzo prosty do przygotowania. Składniki
wystarczy wymieszać, przelać do foremki i od razu można go upiec. Co prawda nie
jest to tradycyjny chleb na zakwasie, może on być jednak ciekawym eksperymentem
piekarniczym.
Komentarze
Prześlij komentarz