Przepis na chleb ciecierzycowy


Kilka dni temu koleżanka poczęstowała mnie domowym pieczywem. Ponieważ stosuje ona dietę bezglutenową zazwyczaj sama piecze chleb domowy. Takiego chleba jednak jeszcze u niej nigdy nie próbowałam. Wytłumaczyła mi, że do pieczenia tego chleba użyła mąki z ciecierzycy, zwanej też inaczej mąki z grochu włoskiego lub cieciorki. Nie bardzo wiedziałam nawet, co to jest ciecierzyca? Jest to, zatem roślina strączkowa uprawiana już w starożytności podobna do grochu. Ciecierzyca jest doskonałym źródłem roślinnego białka, żelaza. Obniża poziom ciśnienia, cholesterolu zapobiega anemii. Zawarty w niej błonnik wpływa korzystnie na nasz układ trawienny zapobiegając zaparciom. Niestety powoduje też wzdęcia, co może dla niektórych stanowić przeciwskazanie do jej spożywania. Z ciecierzycy można przyrządzać wiele potraw, ale można też zrobić z niej mąkę do pieczenia chleba. Jej ogromną zaletą jest to, że nie zawiera glutenu, więc jest używana do pieczenia chleba bezglutenowego. Moja znajoma postanowiła użyć właśnie takiej mąki do pieczenia swojego chleba domowego. Jest to rzeczywiście bardzo nietypowy chleb o oryginalnym smaku, znacznie różniący się od znanego mi chleba pszennego, czy chleba razowego. Wzięłam nawet od niej przepis na chleb domowy, według którego go upiekła. Jest on bardzo prosty do upieczenia i ma interesujący smak, dlatego warto spróbować. Składniki, które będą potrzebne do pieczenia chleba:

380 gramów letniej wody,

7 gramów drożdży instant,

4 łyżki oliwy z oliwek,

250 gramów mąki z ciecierzycy,

100 gramów nasion np. słonecznika, sezamu, dyni,

100 gramów mielonych migdałów,

1 łyżeczka soli,

4 jajka.

Przygotowując się do pieczenia chleba należy na początek nastawić piekarnik na 190 stopni, następnie letnią wodę wymieszać w naczyniu z oliwą i suchymi drożdżami i pozostawić na około 5 minut. W dużej misce wymieszać mąkę z ciecierzycy, mielone migdały, pozostałe ziarna oraz sól. Na koniec dodać roztrzepane jajka i wodę z drożdżami i oliwą. Wszystko dokładnie wymieszać, aż do połączenia składników. Masa będzie zupełnie płynna, i taką właśnie należy przelać do przygotowanej foremki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut, aż nasz chleb stanie się złotawo brązowy.  

Chleb z ciecierzycy to interesujący chleb domowy, który jest bardzo prosty do przygotowania. Składniki wystarczy wymieszać, przelać do foremki i od razu można go upiec. Co prawda nie jest to tradycyjny chleb na zakwasie, może on być jednak ciekawym eksperymentem piekarniczym.

Komentarze