Ciecierzyca zwana również cieciorką oraz grochem włoskim,
zawiera mnóstwo właściwości zdrowotnych. Ciecierzyca zawiera dużą liczbę
białka. Spożywana w dużych ilościach zawiera inne składniki, które eliminują
zaparcia, pomagają przy odchudzaniu, obniżają ciśnienie krwi czy też
zmniejszają poziom cholesterolu. Z ciekawostek uważana jest za afrodyzjak.
Dlatego pieczenie chleba domowego z ciecierzycy przynosi wiele korzyści i co
najważniejsza śmiało możemy zaliczyć do zdrowej diety. Przepisów na chleb z
ciecierzycy bez problemu znajdziemy chociażby na stronach kulinarnych w
internecie. Zrobienie go zajmuje na prawdę nie wiele czasu.
Jeden z przepisów, na który ja trafiłem i nie jest skomplikowany brzmi następująco.
Jeden z przepisów, na który ja trafiłem i nie jest skomplikowany brzmi następująco.
Składniki to:
· *
100g maki z ciecierzycy (jeden sposób na
uzyskanie mąki z ciecierzycy jest zmielenie jej);
· *
150g mąki pszennej chlebowej ;
· *
60-70g wody;
· *
1 łyżka miodu;
· *
5g soli;
· *
100g zakwasu żytniego;
Zakwas na chleb pomieszać z woda oraz z miodem.
Mąkę należy zmieszać z sola, dołożyć mokre składniki a następnie
ugnieść równe i elastyczne ciasto. Następnie formujemy kule i pozostawiamy ją
aż wyrośnie. Powinna podwoić swoją objętość. Przewidywany czas wyrośnięcia to
ok. 2-3 godzin. Trzeba odgazować ciasto po raz pierwszy podczas wyrastania. Jak
minie ten czas to ciasto delikatnie zagnieść i zrobić formę bochenka. Przełożyć
np. do koszyka lub innego pojemnika i pozostawić na kolejne 2 godziny.
Piekarnik należy rozgrzać do 230 stopni Celsjusza.
Najlepiej, aby ścianki piekarnika były spryskane wodą. Potem chleb włożyć do piekarnika
i po 10 minutach obniżyć temperaturę do 190 stopni Celsjusza. Następnie piec przez kolejne 20
minut. Ostatnia czynność to wyciągnięcie i odstawienie do ostygnięcia.
Życzę udanego wypieku oraz smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz