Przepis na chałke z kruszonką


Pisałam ostatnio o domowej chałce z kruszonką. Chciałam wypróbować przepis mojej mamy, według którego piekła ona często pyszne, domowe chałki. Miałam pewne obawy, czy uda mi się wypiek tego domowego pieczywa, mimo to zabrałam się do pieczenia.  Samo pieczenie nie było tak trudne, jak mi się wydawało, a chałka smakowała wszystkim, dlatego podaje wam ten przepis. Potrzebne będzie do chałki:

500 gramów mąki pszennej niskiego typu,

20 gramów świeżych drożdży,

60 gramów masła,

120 ml. Mleka,

5 łyżeczek cukru,

1 jajko.

Składniki potrzebne na kruszonkę:

2 łyżki mąki pszennej,

1 łyżka cukru (zwykłego lub pudru),

1 łyżka masła,

1 jajko do posmarowania chałki.

Wykonanie chałki:

Do małej miseczki dajemy pokruszone drożdże, zasypujemy je cukrem i rozcieramy,aż do ich rozpuszczenia. Masło roztapiamy w garnuszku i odstawiamy do przestudzenia. Lekko podgrzewamy mleko. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozpuszczone drożdże z cukrem, dodajemy jajko, wlewamy roztopione masło oraz letnie mleko. Wszystko dokładnie mieszamy i zagniatamy na jednolite ciasto, aż stanie się elastyczne i będzie odchodziło od rąk oraz miski. Przykrywamy nasze ciasto ściereczką i odkładamy je do wyrośnięcia na około godzinę w ciepłe miejsce. Następnie robimy kruszonkę. Do miseczki dajemy mąkę, masło i cukier. Zagniatamy palcami, aby powstała kruszonka i wstawiamy do lodówki. Po godzinie, gdy ciasto wyrośnie (podwoi swoją objętość) wykładamy je na stolnicę i formujemy kształt chałki. Możemy ją np. wypleść, o czym pisałam poprzednio. Ciasto ponownie przykrywamy i odstawiamy je jeszcze raz do wyrośnięcia na 15 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ułożoną chałkę w foremce smarujemy lekko roztrzepanym jajkiem i posypujemy rozdrobnioną w palcach kruszonką. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 30 minut, aż uzyska złocisty kolor. Przestudzoną możemy podawać z masłem, czy konfiturami. Taka chałka z kruszonką to wyśmienite domowe pieczywo, które może czasami na śniadanie zastąpić nam tradycyjne pieczywo pszenne.

Komentarze