Pisałam ostatnio o domowej chałce z kruszonką. Chciałam
wypróbować przepis mojej mamy, według którego piekła ona często pyszne, domowe
chałki. Miałam pewne obawy, czy uda mi się wypiek tego domowego pieczywa, mimo
to zabrałam się do pieczenia. Samo
pieczenie nie było tak trudne, jak mi się wydawało, a chałka smakowała
wszystkim, dlatego podaje wam ten przepis. Potrzebne będzie do chałki:
500 gramów mąki pszennej niskiego typu,
20 gramów świeżych drożdży,
60 gramów masła,
120 ml. Mleka,
5 łyżeczek cukru,
1 jajko.
Składniki potrzebne na kruszonkę:
2 łyżki mąki pszennej,
1 łyżka cukru (zwykłego lub pudru),
1 łyżka masła,
1 jajko do posmarowania chałki.
Wykonanie chałki:
Do małej miseczki dajemy
pokruszone drożdże, zasypujemy je cukrem i rozcieramy,aż do ich rozpuszczenia.
Masło roztapiamy w garnuszku i odstawiamy do przestudzenia. Lekko podgrzewamy
mleko. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozpuszczone drożdże z cukrem,
dodajemy jajko, wlewamy roztopione masło oraz letnie mleko. Wszystko dokładnie
mieszamy i zagniatamy na jednolite ciasto, aż stanie się elastyczne i będzie
odchodziło od rąk oraz miski. Przykrywamy nasze ciasto ściereczką i odkładamy
je do wyrośnięcia na około godzinę w ciepłe miejsce. Następnie robimy
kruszonkę. Do miseczki dajemy mąkę, masło i cukier. Zagniatamy palcami, aby
powstała kruszonka i wstawiamy do lodówki. Po godzinie, gdy ciasto wyrośnie
(podwoi swoją objętość) wykładamy je na stolnicę i formujemy kształt chałki. Możemy
ją np. wypleść, o czym pisałam poprzednio. Ciasto ponownie przykrywamy i
odstawiamy je jeszcze raz do wyrośnięcia na 15 minut. Rozgrzewamy piekarnik do
180 stopni. Ułożoną chałkę w foremce smarujemy lekko roztrzepanym jajkiem i
posypujemy rozdrobnioną w palcach kruszonką. Wkładamy do piekarnika i pieczemy
30 minut, aż uzyska złocisty kolor. Przestudzoną możemy podawać z masłem, czy
konfiturami. Taka chałka z kruszonką to wyśmienite domowe pieczywo, które może czasami
na śniadanie zastąpić nam tradycyjne pieczywo pszenne.
Komentarze
Prześlij komentarz