Gdy kupujemy chleb razowy to chcemy mieć pewność, że jest on
wypiekany z najlepszych składników tak, żeby i sam chleb był pełnowartościowy.
Okazuje się, że nie zawsze z tym dobrym chlebem jest tak w porządku. Chleb
razowy jest wyrabiany z mąki pszennej oraz z mąki żytniej. Oba rodzaje zbóż są
dla nas bardziej wartościowe aniżeli pozostałe rodzaje mąk.
Jednym z oszustw
jest okłamywanie klienta, co do pełnoziarnistego pieczywa. W Polsce nie ma
czegoś takiego jak pełnoziarnisty tylko wyrabiany jest z mąki mieszanej i
dodaje się kilku rodzajów pełnych ziaren i nazywa się go chlebem
pełnoziarnistym. Czym powinniśmy się kierować kupując chleb pełnoziarnisty? W
budowie chleba musi być widoczne obfita ilość pełnych ziaren zbóż, siemienia
lnianego, czarnuszki, otrębów, słoneczników czy pestek dyni. Rodzaj tego chleba
może być połączony z dodatkiem mąki żytniej razowej, ale znaczną część stanowić
muszą ziarna. Niektórzy uważają, że takie pieczywo jest lepsze niż chleb
razowy. Ciekawostką jest fakt, że chleb pełnoziarnisty zawiera więcej błonnika
niż razowy. Przetworzone mąki, których się używa w podrabianych chlebach są
pozbawione wielu cennych składników mineralnych takich jak magnez, żelazo, cynk
oraz witamin, zwłaszcza z grupy B. Osoby z wrażliwym układem pokarmowym muszą
uważać na oszukane pieczywa. Również stosowane jest smarowanie chleba karmelem,
żeby wyglądał na typowe ciemne pieczywo a większe ilości powodują problemy
żołądkowo-jelitowe. Dodaje się kwas askorbinowy, który sprawia, że pieczywo
ładnie wyrasta. Za zwiększenie objętości również jest odpowiedzialny błonnik
ziemniaczany lub jabłkowy, który pochłania duże ilości wody i tłuszczu. Jest
jeszcze więcej negatywnych sposobów na to, aby chleb podrabiany wyglądał jak
ciemny także warto poczytać to sobie indywidualnie. W sklepach przecież nie ma
żadnego opisu, z czego ten chleb został zrobiony, dlatego kierujmy się datą
ważności oraz ciężarem. Im krótsza data tym świeższy chleb oraz im cięższy tym
bardziej wartościowy. Okazuje się, że jest wiele dodatków i emulgatorów, które
sprawiają, że pieczywo jest oszukane a wygląda na idealne i zdrowe.
Dobry wybór to podstawa. Pokrótce problem z oszustwami na wyrabianiu chleba został przedstawiony ale warto zagłębić się bardziej w ten temat. Co należałoby wybrać a czego unikać, żeby kupować dobry ciemny chleb pamiętając o swoim zdrowiu.
Komentarze
Prześlij komentarz