„Podrabiane” ciemne pieczywo



  Gdy kupujemy chleb razowy to chcemy mieć pewność, że jest on wypiekany z najlepszych składników tak, żeby i sam chleb był pełnowartościowy. Okazuje się, że nie zawsze z tym dobrym chlebem jest tak w porządku. Chleb razowy jest wyrabiany z mąki pszennej oraz z mąki żytniej. Oba rodzaje zbóż są dla nas bardziej wartościowe aniżeli pozostałe rodzaje mąk.
  Jednym z oszustw jest okłamywanie klienta, co do pełnoziarnistego pieczywa. W Polsce nie ma czegoś takiego jak pełnoziarnisty tylko wyrabiany jest z mąki mieszanej i dodaje się kilku rodzajów pełnych ziaren i nazywa się go chlebem pełnoziarnistym. Czym powinniśmy się kierować kupując chleb pełnoziarnisty? W budowie chleba musi być widoczne obfita ilość pełnych ziaren zbóż, siemienia lnianego, czarnuszki, otrębów, słoneczników czy pestek dyni. Rodzaj tego chleba może być połączony z dodatkiem mąki żytniej razowej, ale znaczną część stanowić muszą ziarna. Niektórzy uważają, że takie pieczywo jest lepsze niż chleb razowy. Ciekawostką jest fakt, że chleb pełnoziarnisty zawiera więcej błonnika niż razowy. Przetworzone mąki, których się używa w podrabianych chlebach są pozbawione wielu cennych składników mineralnych takich jak magnez, żelazo, cynk oraz witamin, zwłaszcza z grupy B. Osoby z wrażliwym układem pokarmowym muszą uważać na oszukane pieczywa. Również stosowane jest smarowanie chleba karmelem, żeby wyglądał na typowe ciemne pieczywo a większe ilości powodują problemy żołądkowo-jelitowe. Dodaje się kwas askorbinowy, który sprawia, że pieczywo ładnie wyrasta. Za zwiększenie objętości również jest odpowiedzialny błonnik ziemniaczany lub jabłkowy, który pochłania duże ilości wody i tłuszczu. Jest jeszcze więcej negatywnych sposobów na to, aby chleb podrabiany wyglądał jak ciemny także warto poczytać to sobie indywidualnie. W sklepach przecież nie ma żadnego opisu, z czego ten chleb został zrobiony, dlatego kierujmy się datą ważności oraz ciężarem. Im krótsza data tym świeższy chleb oraz im cięższy tym bardziej wartościowy. Okazuje się, że jest wiele dodatków i emulgatorów, które sprawiają, że pieczywo jest oszukane a wygląda na idealne i zdrowe.
  Dobry wybór to podstawa. Pokrótce problem z oszustwami na wyrabianiu chleba został przedstawiony ale warto zagłębić się bardziej w ten temat. Co należałoby wybrać a czego unikać, żeby kupować dobry ciemny chleb pamiętając o swoim zdrowiu.

Komentarze